'În privinţa salariului minim, analiza Comisiei arată că momentan nu există transparenţă în stabilirea salariului minim şi acest lucru trebuie discutat la nivelul Guvernului. Considerăm că este importantă existenţa unei balanţe între creşterea salariului pe baza competitivităţii şi respectarea intereselor partenerilor de afaceri. În acest context, comisia recomandă realizarea unui ghid salarial transparent, luând în calcul şi opinia partenerilor sociali. Vorbim de trei elemente de bază: 1. un ghid transparent; 2. să existe un proces de consultare cu partenerii sociali; 3. stabilirea salariului minim trebuie să ia în calcul şi situaţia economică a ţării', a afirmat Michel Servozal, directorul general al Direcţiei generale pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune a Comisiei Europene

Referitor la munca nedeclarată, Michel Servoz consideră că acest subiect reprezintă o problemă structurală pentru România.

'Comisia pe care o conduc a propus recent crearea unei platforme care să lupte împotriva muncii nedeclarate. Statele membre pot lucra împreună pe această temă. Nu vorbim doar de cooperare între autorităţi, ci de o reţea, o platformă, care e importantă pentru că munca nedeclarată se răspândeşte în anumite state membre şi e nevoie de a acţiona. Penalizările aduse patronilor care folosesc munca la negru sunt importante, însă nu şi suficiente. Considerăm că ar putea fi oferite stimulente pentru munca declarată. Este vorba de scăderea taxelor şi impozitelor pentru persoanele cu venituri mici şi medii, pentru a-i stimula pe cei care lucrează legal', a mai spus oficialul european.

În privinţa şcolilor profesionale, Michel Servoz a declarat că apreciază reformele efectuate de România în acest sector, însă rezultatele reformelor nu se văd încă.

'Aceste reforme au fost introduse în 2012 şi, deci, e nevoie de timp pentru a putea avea impact. În urma evaluărilor făcute, comisia consideră că aceste reforme sunt potrivite, însă este nevoie de o accelerare a lor pentru obţinerea unor rezultate pozitive. Suntem preocupaţi de implicarea mediului de afaceri în educaţie, iar în acest domeniu reformele pot fi accelerate, sau chiar adâncite. Totodată, recomandăm ca membrii Camerei Deputaţilor să ia o decizie mai rapidă în ceea ce priveşte proiectul de egalizare a vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi', a precizat Michel Servoz.

Proiectul de egalizare a vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi la 65 de ani a trecut de Senat şi se află în prezent în dezbatere la nivelul Camerei Deputaţilor, care e for decizional.AGERPRES