Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit semnificativ prognoza de creștere economică pentru 2024, reducând-o la doar 1%, față de 2,8% estimat anterior. Această scădere este cauzată de contracția în industrie, agricultură și construcții, sectoare care au avut performanțe mai slabe decât se anticipase. În plus, avem o inflație ajustată în sus, ajungând la 5%, iar deficitul de cont curent este de așteptat să se adâncească.
Inflație și prognoze economice
Conform CNSP, estimările economice pentru 2024 au fost actualizate pentru a reflecta o încetinire semnificativă a activității economice.
Sectorul industrial a înregistrat o scădere constantă, iar agricultura a fost grav afectată de condițiile meteorologice adverse din vara acestui an. Seceta și temperaturile extreme au compromis recoltele de porumb, floarea soarelui și soia, ceea ce a condus la o scădere de 11% în producția agricolă, comparativ cu estimările pozitive din prognoza de vară.
În ceea ce privește industria, CNSP estimează o scădere de 0,2% în acest sector, față de o creștere de 0,6% prognozată anterior.
În mod similar, sectorul construcțiilor a înregistrat o performanță mult mai slabă decât era anticipat, cu o scădere de 0,4%, în contrast cu estimările anterioare care prevedeau o creștere de 4,8%.
Această scădere a fost influențată de inflația ridicată și de creșterea dobânzilor la creditele ipotecare, ceea ce a dus la o reducere a cererii pentru locuințe.
Evoluții în sectoare economice
Singurul sector cu o performanță mai bună a fost cel al serviciilor, care a avut un impact pozitiv asupra PIB, însă cu un aport modest de 0,8 puncte procentuale.
Activitățile profesionale, științifice și tehnice, precum și serviciile din domeniul cultural și de divertisment, au contribuit la această creștere.
De asemenea, comerțul, hotelurile și restaurantele au înregistrat evoluții favorabile. În schimb, sectorul transporturilor, în special cel rutier, a fost negativ afectat de scăderea exporturilor de bunuri, iar serviciile informatice au avut și ele rezultate mai slabe.
Pe partea cererii, datele din primele nouă luni ale anului 2024 au dus la o revizuire a prognozei pentru investițiile brute.
Scăderea activității în construcții a determinat o corectare în scădere a estimărilor pentru investiții, cu 3,7 puncte procentuale față de prognoza anterioară. De asemenea, consumul guvernamental a fost revizuit și acesta în scădere, trecând într-o zonă negativă (-1%).
Exporturi și inflație
Un alt factor care a contribuit la revizuirea prognozei economice este exportul net, care se estimează că va avea un impact negativ semnificativ asupra PIB-ului.
În 2024, exporturile de bunuri și servicii vor scădea cu 2,4%, din cauza performanțelor economice slabe ale principalilor parteneri comerciali ai României.
Importurile vor crește cu 3,3%, ceea ce va duce la un deficit comercial mai mare, estimat la 33,4 miliarde de euro.
În ceea ce privește inflația, CNSP estimează o creștere de 5% pentru 2024, în urma creșterilor de preț din ultimul trimestru.
„Estimarea deficitului de cont curent a impus o corecţie descendentă, de 0,2 puncte procentuale, determinată de o contracţie mai amplă a deficitului comercial la bunuri, decât s-a prevăzut anterior. O contribuţie nefavorabilă a provenit din activitatea industrială care a continuat să se restrângă, evoluţie cu impact nefavorabil atât asupra exportului de bunuri industriale cât şi asupra importului bunurilor intermediare.
În aceste condiţii s-a estimat o pierdere de intensitate a comerţului internaţional pentru anul curent, manifestat mai intens la nivelul exporturilor de bunuri, pentru care se aşteaptă o reducere de dinamică în termeni nominali (-0,4%), în timp ce pentru importul de bunuri se anticipează o creştere de 3,3%”, prezintă documentul publicat de CNSP.
Prognoza de inflație a fost astfel revizuită în sus cu 0,4 puncte procentuale. Această ajustare se datorează și unei contracții mai mari a deficitului comercial, ca urmare a scăderii activității industriale.
Prognoza pe termen mediu și salariile
Pe termen mediu, pentru perioada 2025-2028, CNSP estimează o creștere economică moderată de 2,7% pe an, cu o redresare lentă în toate sectoarele economice.
Conform prognozei, construcțiile vor rămâne sectorul cel mai dinamic, cu o creștere anuală de 5,4%. În schimb, serviciile vor înregistra o creștere mai modestă, de 2,5% pe an.
„Aceste premise conduc la menţinerea sectorului de construcţii ca cel mai dinamic din economie, cu un ritm mediu anual de 5,4%. Pentru servicii se prevede o creştere medie de 2,5%, iar în evoluţia acestora un rol esenţial îl vor avea acele domenii cu valoare adăugată ridicată”, se mai arată în document.
De asemenea, salariile vor continua să crească, dar la un ritm mai lent. Estimările pentru 2024 arată o creștere de 15,3% a salariului mediu brut, ajungând la 8.118 lei, comparativ cu prognoza anterioară.
Rata șomajului este estimată să scadă ușor, până la 5,1%, iar populația ocupată va continua să crească, dar într-un ritm mai lent.
„Ritmul mediu anual al câştigului salarial brut se va poziţiona în jurul mediei de 6,3% pentru perioada 2025-2028, conducând la asigurarea creşterii puterii de cumpărare cu circa 3,0%, pe fondul decelerării lente pe intervalul de proiecţie a majorărilor salariale. De asemenea, se va pune accent pe corecţia dinamicii salariale ridicate din sectorul bugetar din ultima perioadă în vederea ajustării bugetare şi realinierii costurilor cu forţa de muncă cu productivitatea muncii”, arată CNSP.
În concluzie, performanțele economice ale României pentru anul 2024 sunt sub așteptări, iar revizuirea estimărilor de creștere economică reflectă impactul negativ al factorilor externi și interni. Efectele acestor evoluții se vor resimți și în 2025, când ritmul de creștere al economiei va rămâne moderat.