Comisia ONU pentru Ucraina a strâns numeroase acuzaţii privind posibile crime de război comise de forţele ruse în această ţară. Cu toate acestea, reprezentanții Comisiei au arătat că este prea devreme pentru a trage concluzii.

Conform unor informații oferite de preşedintele comisiei, la Bucea şi Irpin, instituția pe care o conduce a primit informaţii privind uciderea arbitrară a unor civili, distrugerea şi jefuirea de proprietăţi, precum şi atacuri asupra infrastructurii civile, inclusiv şcoli.

Aceste declarații au fost făcute de preşedintele comisiei ONU, Erik Mosek, în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev, potrivit AFP.

Ucraina a acuzat Rusia de crime de război, însă Moscova a negat

După retragerea trupelor ruse, în aceste localităţi situate la nord-vest de Kiev au fost descoperite sute de cadavre de civili. Autorităţile ucrainene au acuzat Rusia de crime de război, acuzaţii negate însă de Moscova.

„În regiunile Harkov şi Sumî (nord-est), bombardate de armata rusă, comisia ONU a observat „distrugerea unor vaste zone urbane, o consecinţă a bombardamentelor aeriene, bombardamentelor sau loviturilor cu rachete împotriva ţintelor civile”, a precizat el.

Oficialul ONU a arătat că, însă, „în acest stadiu, nu suntem în măsură să facem constatări factuale sau să ne pronunţăm asupra întrebărilor legate de calificarea juridică a evenimentelor”.

Comisia ONU susține că au fost comise încălcări grave ale drepturile omului

„Cu toate acestea, sub rezerva unei confirmări ulterioare, informaţiile primite şi locurile de distrugere vizitate pot susţine acuzaţiile conform cărora în aceste regiuni au fost comise încălcări grave ale dreptului internaţional privind drepturile omului şi ale dreptului internaţional umanitar, inclusiv crime de război şi crime împotriva umanităţii”, a precizat Mosek.

El s-a exprimat la finalul activităţii începute pe 7 iunie, în cadrul acestei prime misiuni mandatate de comisia internaţională de anchetă creată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, în luna mai. În timpul vizitelor la Bucea, Irpin, Harkov şi Sumî, comisia s-a întâlnit cu autorităţile locale, organizaţii ale societăţii civile şi a strâns mărturii ale civililor.

Au fost deschise peste 16 mii de anchete contra soldaților ruși

„Una este să fii martor la distrugeri în masă, de exemplu, să primeşti relatări despre crime comise în mod deliberat, însă alta este să ajungi la o decizie privind responsabilitatea cu calificarea juridică a acestor fapte”, a adăugat un membru al comisiei, Pablo de Greiff.

Comisia îşi va continua activitatea luna viitoare.

Amintim că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat recent că în curând va fi lansată o carte despre crimele de război comise de forțele invadatoare în țara sa. Menționăm faptul că deja au fost deschise peste 16 mii de anchete privind crimele de război comise de soldații ruși.