UPDATE:
Audierile Comisiei au început. Din cei 11 membri ai Comisiei la lucrări sunt prezenți 8, potrivit președintelui Comisiei. Lipsesc doi membri ai PDL (Oviudiu Isăilă și Marius Bălu) și unul de la PPDD (Constantin Popa).
Audierea preşedintelui CEC are loc cu uşile închise, urmare a deciziei luate în unanimitate de membrii comisiei prezenţi la şedinţă.
Potrivit președintelui Comisiei, Cosmin Nicula, audierile vor începe la ora 11:00 cu președintele CEC Bank.

‘Vom începe audierile luni dimineaţă, la ora 11,00, cu Gheţea, continuăm cu Cinteză şi terminăm cu Chiţoiu’, a declarat vineri preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Senatului, Cosmin Nicula, citat de Agerpres. El a adăugat că şi în zilele următoare vor avea loc audieri, membrii Consiliului de Administraţie al CEC fiind aşteptaţi la Comisia de buget-finanţe a Senatului în data de 10 decembrie.

‘Calendarul ulterior, în funcţie de ce vom analiza în cursul zilei de luni, va fi următorul: Radu Gheţea – ori de câte ori va fi nevoie pentru comisie, Daniel Chiţoiu – ori de câte ori va fi solicitat de către comisie, membrii Consiliului de Administraţie şi de acordare a creditelor de la CEC, în zilele de marţi şi miercuri’, a precizat Nicula.

Concluziile Comisiei vor fi cuprinse într-un raport care va fi prezentat până cel târziu în data de 18 decembrie Biroului Permanent al Senatului.

Cosmin Nicula a ţinut să precizeze că ancheta făcută de Comisia de buget-finanţe nu vizează creditul luat de Ioana Băsescu pentru achiziţionarea terenului din Călăraşi: "Nu discutăm despre terenul Ioanei Băsescu, această comisie are rolul de a analiza activitatea managerială a CEC. Eu nu am în vedere analizarea creditelor date de către CEC persoanelor fizice sau juridice din România, pe mine mă interesează activitatea managerială a conducerii acestei instituţii".

Despre faptul că înfiinţarea comisiei a avut legătură cu scandalul creditului luat de Ioana Băsescu de la CEC Bank, Cosmin Nicula a comentat: "Ne-am sesizat tocmai în urma ultimelor evenimente pe care le-am văzut pe televizor. Trebuie să ţinem cont de faptul că CEC este o bancă a statului român, cu capital integral românesc, şi mi se pare absolut normal ca ei să vină să dea nişte explicaţii unei comisii parlamentare", a spus Nicula, citat de mediafax.ro

El a mai arătat că toate concluziile comisiei vor fi cuprinse într-un raport care va fi prezentat până pe data de 18 decembrie Biroului Permanent al Senatului.
Preşedintele comisiei a mai menţionat că în raport nu se vor face recomandări, acesta fiind atributul conducerii Senatului.

Citiți și:

Creditul Ioanei Băsescu a fost aprobat de reprezentanţii USL la CEC
"Eu nu pot să fac recomandări, nu îmi permite Regulamentul Senatului. Decizia aceasta o ia Biroul Permanent al Senatului, urmare a raportului pe care eu o să îl depun. Senatul poate să decidă mai departe ce va face cu acest raport. Nu ştiu ce decizie vor lua colegii mei", a spus Cosmin Nicula.

El a mai arătat că CEC Bank este subordonată, într-adevăr, Ministerului de Finanţe, dar "şi Ministerul de Finanţe face parte dintr-un Guvern care vine în faţa Parlamentului să dea, din când în când, nişte explicaţii".

Întrebat despre impactul înfiinţării unei noi comisii de anchetă, de data aceasta a celor două Camere, care să ancheteze tot creditului luat de fiica preşedintelui, Cosmin Nicula a răspuns: "Nu mă deranjează, atât timp cât ştim cu toţii că acea comisie specială la nivelul Parlamentului are cu totul şi cu totul alt obiect de activitate".

BNR a finalizat controlul la CEC

Reprezentanții Băncii Centrale au realizat săptămâna trecută “o anchetă” la CEC Bank, raportul urmând să fie prezentat Comisiei de buget-finanţe, care anchetează activitatea managerială a băncii, a scris sâmbătă capital.ro

Controlul a fost făcut la cererea Ministerului Finanţelor după izbucnirea scandalului legat de creditul dat Ioanei Băsescu pentru a cumpăra un teren în judeţul Călăraşi.La finele lunii trecute, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a spus că "Nicolae Cinteză e un personaj foarte special, n-are mamă, n-are tată. Poate fi prieten intim cu Ghețea și cu mulți din sistemul bancar, dar nu ține seama de asta. Când se va face control în bancă el, va sta în birou, nu va face parte din echipa de control numită prin ordin al guvernatorului BNR. Echipa e formată din oameni tineri, care nu își riscă numele și cariera".

Potrivit afirmatiilor sale, singura măsură pe care BNR o poate lua în cazul în care contrulul de conformitate constată nereguli este să ceară CEC să facă provizion pentru creditul de un milion de euro obținut de fiica președintelui Băsescu.

Fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu şi-a luat teren agricol cu un credit de 4,8 milioane de lei de la banca de stat CEC pe o perioadă de 30 de ani. Valoarea maximă a unui credit acordat de CEC pe baza normelor proprii, este de 2,8 milioane de lei. În baza politicii de risc a CEC, cu care a fost notificată și BNR, această limită poate fi depășită, în condițiile în care există garanții și venituri suficiente pentru acest lucru. De asemenea, în anumite condiții, chiar și limita superioară stabilită prin politica internă de risc poate fi depășită.

Întotdeauna însă, depășirea acestor limite se face doar cu aprobarea comitetului executiv al băncii (în cazul CEC Bank al comitetului de direcție). Din respectivul comitet fac parte președintele CEC, prim-vicepreședintele și cei trei vicepreședinți, adică reprezentanții partidelor politice aflate la guvernare, PNL și PSD. Creditul nu putea trece doar cu aprobarea lui Ghețea, ci a majorității membrilor comitertului de direcție.