Comisia pentru afaceri externe din Senatul american a aprobat rezoluţia privind ratificarea aderării Suediei şi Finlandei la NATO. Care este, în continuare, procesul ce va avea loc la nivelul Senatului SUA?
Suedia şi Finlanda sunt cu un pas mai aproape de aderarea efectivă la NATO.
Decizie la nivelul Senatului american privind aderarea Suediei şi Finlandei la NATO
Marţi, 19 iulie, Comisia pentru afaceri externe din Senatul SUA a aprobat, aproape în unanimitate, o rezoluţie privind ratificarea aderării celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică.
După acest vot din comisie, Senatul american este aşteptat să dea aprobarea finală în următoarele săptămâni.
Senatorul democrat Bob Menendez, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe, a fost de părere că aderarea celor două ţări nordice la NATO va fi „fără îndoială unul dintre cele mai importante succese diplomatice din ultimii ani”, notează agenţia AFP.
„Viitorul parteneriatului transatlantic va fi şi mai strâns împletit şi consolidat datorită imprudenţei lui Putin”, a mai afirmat senatorul democrat, prin intermediul unui comunicat de presă.
Un mesaj a venit şi din partea lui John Kirby, cel care coordonează comunicarea pe probleme strategice a preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden.
Kirby a precizat că forţele armate finlandeze şi suedeze dispun de „mijloace incredibil de moderne”.
„Îndemnăm Congresul să acţioneze cât mai repede posibil”, a adăugat oficialul american.
Preşedintele Erdogan ameninţă că Turcia ar putea bloca în continuare procesul de aderare
Reamintim că toate cele 30 de ţări ale NATO trebuie să ratifice aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantice. Pericolul ar putea veni în continuare din partea Turciei.
Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, a avertizat luni, 18 iunie, că ţara sa ar putea „îngheţa” procesul de aderare, în pofida unui acord de principiu la summitul NATO de la Madrid de la sfârşitul lui iunie.
În trecut, Suedia şi Finlanda nu au dorit să devină parte a Alianţei Nord-Atlantice pentru a nu atrage furia Rusiei vecine. Totul s-a schimbat însă după debutul invaziei din Ucraina, iar cele două ţări şi-au prezentat candidatura la NATO.
Articolul 5 al tratatului Alianţei Nord-Atlantice, fondată în 1949 la începutul Războiului Rece, declanşează un răspuns comun în cazul unui atac împotriva unuia dintre membri.
Menţionăm că şi în România, miercuri dimineaţă, începând cu ora 09:30, Camera Deputaţilor se reuneşte în plen, în sesiune extraordinară, pentru ratificarea Protocoalelor de aderare a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord.
Va avea loc o dezbatere şi vot final asupra proiectului de lege privind ratificarea Protocolului de aderare a celor două ţări nordice la NATO.