Comisia Valorilor Mobiliare porneste la vanatoare de lei

La mijlocul lunii februarie, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta potrivit careia, incepand cu 1 aprilie, cheltuielile curente si de capital ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) se vor finanta integral din veniturile extrabugetare obtinute de aceasta institutie. Nu este nici o pacaleala, in ciuda a ceea ce s-ar putea crede tinand cont de data intrarii in vigoare a ordonantei si - mai ales - de precedentul cu hotararea de guvern din 1997 pentru repartizarea magazinului Junior ca

La mijlocul lunii februarie, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta potrivit careia, incepand cu 1 aprilie, cheltuielile curente si de capital ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) se vor finanta integral din veniturile extrabugetare obtinute de aceasta institutie. Nu este nici o pacaleala, in ciuda a ceea ce s-ar putea crede tinand cont de data intrarii in vigoare a ordonantei si – mai ales – de precedentul cu hotararea de guvern din 1997 pentru repartizarea magazinului Junior ca sediu al CNVM, hotarare care n-a fost aplicata nici pana astazi.
Veniturile Comisiei vor proveni exclusiv din taxe percepute de la investitori si operatori: 0,08% din valoarea tranzactiilor incheiate pe pietele secundare (taxa platita de cumparatori); 0,1% din valoarea activului net al fondurilor de investitii; 0,5% din valoarea emisiunilor de valori mobiliare prin oferte publice; 1,5% din valoarea emisiunilor distribuite prin plasament privat; 2% din valoarea ofertelor publice de cumparare sau de preluare.
Demersul Executivului nu poate decat sa convina CNVM. Desi Legea valorilor mobiliare si a burselor de valori, adoptata cu aproape cinci ani in urma, stabileste ca toate cheltuielile Comisiei sunt finantate de la buget, statul a fost sistematic zgarcit cu autoritatea pietei de capital. Nu-i de mirare ca CNVM are un sediu jenant si ca personalul acesteia s-a tot subtiat. O parte din cei mai buni oameni ai CNVM si-au luat transferul catre agentii de brokeraj sau companii de consultanta care platesc salarii adevarate.
Multumiti de decizia luata (in sfarsit) de Guvern se declara si cei direct vizati de noile taxe. Dan Apostolescu, presedintele societatii de valori mobiliare Active International, afirma ca sporirea veniturilor este absolut necesara unei institutii de care depinde, in mare masura, viitorul pietei romanesti de capital. „Daca autofinantarea ii va permite CNVM sa faca investitiile (materiale si umane) necesare bunei functionari, Comisia va deveni ceea ce ar trebui sa fie: o „Banca Nationala” a pietei de capital, o institutie cu prestanta care sa mareasca increderea investitorilor de portofoliu in potentialul pietei romanesti”, spune Dan Apostolescu.
Ioana Maria Vlas, presedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv, considera ca noul mod de finantare a CNVM ii va asigura acesteia independenta de care a fost privata inca de la infiintare. Comisia s-a aflat, la sfarsitul anului trecut, intr-o situatie ridicola cand, pentru a-si putea plati factura telefonica, a trebuit sa apeleze la banii societatilor de investitii financiare (fostele FPP-uri), societati aflate sub supravegherea si controlul sau.
Cati bani va strange CNVM din aceste taxe? Prof. Stefan Boboc, presedintele Comisiei, estimeaza ca in 1999, incasarile vor depasi 19 miliarde lei. Nu este o suma deloc mare, tinand cont macar de faptul ca CNVM va trebui sa pluseze si la schema de personal, si la salariile acordate angajatilor sai, daca vrea sa-i pastreze.
La alimentarea contului CNVM, principalii contribuabili vor fi cumparatorii de titluri. Acestia sunt taxati cu 0,08% din valoarea tranzactiilor efectuate pe pietele secundare si cu doua procente din cuantumul ofertelor publice de cumparare de actiuni. Daca in aceste cazuri textul ordonantei este explicit, in privinta celorlalte taxe lucrurile nu sunt la fel de limpezi. Nu este clar cine trebuie sa achite 0,5% din valoarea emisiunilor de titluri prin oferte publice si 1,5% din valoarea emisiunilor distribuite prin plasament privat: cumparatorii, vanzatorii sau si unii si altii.
De asemenea, formularea din ordonanta lasa sa se inteleaga ca ofertele publice secundare de vanzare a valorilor mobiliare sunt scutite de taxe. Ramane de vazut daca FPS – principalul beneficiar al unei astfel de prevederi – se va simti incurajat sa-si vanda actiunile detinute prin intermediul Bursei si al pietei RASDAQ.
La fel de incert este cine si cum va achita 0,1% din activul net al fondurilor de investitii. Taxa va cadea in sarcina administratorului sau va constitui o obligatie a fondului? Aceasta zecime de procent se va percepe lunar sau anual?
Sunt precizari pe care investitorii si operatorii pietei de capital le asteapta. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a inceput deja sa lucreze la redactarea unui regulament care va stabili modul de incasare si gestionare a taxelor. Surse din cadrul CNVM afirma ca acest regulament va contine lamuririle necesare.