Luni, 21 februarie, Senatul a înfiinţat Comisia de anchetă pentru investigarea cazurilor de abuz împotriva minorilor din centrele de plasament. Proiectul a fost inițiat de vicepreşedintele Senatului, Alina Gorghiu. Potrivit acesteia, comisia va scoate la lumină cazurile de abuz asupra copiilor.
Luni, 21 februarie, Senatul a înfiinţat Comisia de anchetă pentru investigarea cazurilor de abuz împotriva minorilor din centrele de plasament, propusă de 36 de parlamentari PNL şi 18 USR. Au fost înregistrate 75 de voturi „pentru” şi 48 de abţineri.
„Senatul înfiinţează Comisia de anchetă pentru investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidenţial aflate în subordinea direcţiilor generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC)”, se arată în hotărârea adoptată de Senat.
Obiectivele comisiei
Printre obiectivele comisiei de anchetă se numără:
- identificarea viciilor sistemice care au contribuit la înfăptuirea abuzurilor împotriva minorilor beneficiari ai serviciilor de tip rezidenţial,
- audierea persoanelor cu funcţii de conducere în aceste servicii, precum şi a directorilor executivi ai DGASPC pe raza cărora au fost raportate cazuri de abuzuri sexuale sau orice abuzuri fizice împotriva minorilor instituţionalizaţi, dar şi a celorlalţi salariaţi,
- identificarea disfuncţiilor operaţionale în comunicarea şi cooperarea dintre autorităţile şi instituţiile publice de specialitate privind asistenţa socială şi protecţia copilului,
- stabilirea măsurilor care ar trebui luate pentru remedierea problemelor investigate, pentru atragerea răspunderii persoanelor responsabile.
Alina Gorghiu: Nu avem voie să închidem ochii
Comisia de anchetă este formată din 15 membri şi are un birou compus din preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar, componenţa nominală urmând să fie stabilită săptămâna viitoare, a precizat inițiatorul proiectului, vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu.
„Nu avem voie să închidem ochii. Nu cred că este moral să ignorăm suferinţa niciunui copil, cu atât mai mult a celor care sunt obligaţi de soartă să îşi petreacă copilăria într-un centru de plasament. Peste 45.000 de copii se află în centrele de plasament, iar 40% dintre copiii dispăruţi provin din aceste centre de protecţie.
Pentru primele trei trimestre din 2021 vorbim despre 47 de abuzuri fizice, de 13 cazuri de abuz sexual, 13 de abuz emoţional, 56 de cazuri de neglijare, două cazuri de exploatare sexuală. Vorbim de 131 de copii traumatizaţi. Acestea sunt datele oficiale, dar ştiţi la fel de bine ca şi mine că aceste cifre nu sunt unele reale. În realitate, numărul copiilor abuzaţi este mult mai mare”, a spus Gorghiu, potrivit Agerpres.
„Vreau ca această comisie să scoată la lumină aceste cazuri”
Potrivit Alinei Gorghiu, „este nevoie de foarte mult curaj ca un copil, victimă a abuzului de orice natură, să poată să vorbească despre trauma sa”.
„Ceea ce este şi mai grav, atunci când copiii vorbesc de abuzurile care li s-au întâmplat, de multe ori nu sunt crezuţi. Vreau ca această comisie să scoată la lumină aceste cazuri de traume. Copiii din centrele rezidenţiale au dreptul la o copilărie fără teroare, fără frică, umilinţă, abuz. Vă asigur că nu este o comisie îndreptată împotriva nimănui, ci pentru a ajuta”, a declarat vicepreşedintele Senatului.