Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a decis înfiinţarea unei comisii speciale în instituţie care să gestioneze problema Roşia Montană. Borbely s-a întâlnit, miercuri dimineaţă, cu reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), firma care doreşte să pornească proiectul aurifer din Apuseni.
„Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor, a participat în această dimineaţă (miercuri, n.r.), la sediul instituţiei, la o întâlnire cu reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation, sosiţi pentru a expune punctul de vedere privind situaţia actuală în care se află acest proiect. Ministrul Mediului şi Pădurilor a sublinat faptul că exista o hotărâre definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel privind nulitatea Certificatului de Urbanism pentru RMGC, informând totodată că a decis constituirea, la nivelul Ministerului Mediului şi Pădurilor, a unei comisii separate pentru proiectul de la Roşia Montană”, informează instituţia într-un comunicat de miercuri.
Documentul mai arată că ministrul s-a angajat să poarte o serie de discuţii şi cu organizaţiile nonguvernamentale care se opun proiectului RMGC şi ca, până la sfârşitul lunii martie, să meargă personal la Roşia Montană.
Într-un interviu acordat, la sfârşitul anului trecut, agenţiei Mediafax, ministrul Borbely declara, în legătură cu proiectul minier de la Roşia Montană: „Părerea mea nu s-a schimbat şi nu s-a schimbat nici părerea UDMR-ului, deci părerea care a fost susţinută de Korodi. Deci această investiţie poate să demareze numai dacă 101 la sută este asigurată din punct de vedere ecologic. Deci dacă nu împietează asupra mediului. Conform legislaţiei în vigoare. Probabil că o variantă foarte drastică ar fi – deocamdată nu s-a reuşit şi ştiţi că am fost şi noi promotorii unei propuneri legislative – ca să se interzică aceste exploatări cu cianuri. Ei, în Parlament nu s-a reuşit. Cealaltă variantă e – ca ministru al Mediului nu pot să spun altceva – că trebuie să se încadreze toată lumea în prevederile legii: legislaţia europeană şi legislaţia românească”.
Proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, este unul controversat, contestatarii invocând în special problemele de mediu care ar urma să fie provocate de această investiţie.
Compania canadiană Gabriel Resources deţine 80% din capitalul social al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), în timp ce statul român controlează 19,3 la sută din acţiuni, prin compania Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,7% din titluri.