Comisioane-amendă pentru lipsa tranzacţiilor şi închiderea conturilor

Băncile sancţionează clienţii care au conturi cu solduri nesemnificative sau neutilizate în tranzacţii, aplicând comi­sioane suplimentare şi în cazul renunţării la produsul bancar. Comisioanele de administrare a conturilor in­active (neutilizate o anumită perioadă de timp) ale persoanelor fizice sunt substanţial mai mari decât în cazul conturilor folosite de posesorii lor pentru a efectua tranzacţii. BCR, Bancpost şi Banca Românească practică comisioane de administ

Băncile sancţionează clienţii care au conturi cu solduri nesemnificative sau neutilizate în tranzacţii, aplicând comi­sioane suplimentare şi în cazul renunţării la produsul bancar.

Comisioanele de administrare a conturilor in­active (neutilizate o anumită perioadă de timp) ale persoanelor fizice sunt substanţial mai mari decât în cazul conturilor folosite de posesorii lor pentru a efectua tranzacţii.

BCR, Bancpost şi Banca Românească practică comisioane de administrare de zece lei pe lună în cazul conturilor inactive. În com­paraţie, pentru administrarea conturilor active,  BCR percepe o taxă de 1,75 lei, Bancpost – 1,5 lei, iar Banca Românească – 3 lei.

Conturile inactive, şterse automat

Perioada după care un cont este considerat inactiv este stabilită diferit de fiecare instituţie bancară: la Bancpost devine inactiv dacă nu este utilizat timp de o lună, iar la Banca Românească după ce posesorul nu îl foloseşte timp de un an.

Alte instituţii apli­că mai multe criterii, urmărind să se debaraseze de conturile cu solduri mici şi lipsite de rulaj, care nu le aduc venituri din comisioane. BCR declară inactiv un cont curent deschis de o persoană fizică dacă posesorul nu îl utilizează timp de şase luni, soldul nu depăşeşte 40 de lei şi nici nu este ataşat unui alt produs bancar.

Banca şter­ge automat acest cont, iar în cazul în care soldul este de 40 de lei, acesta dispare treptat, fiind ero­dat de comisionul de zece lei pe lună perceput de bancă pentru administrarea conturilor inactive, respectiv de un alt comision, tot de zece lei, aplicat pentru închiderea contului. Similar, ProCredit închide automat conturile care nu au fost utilizate timp de şase luni şi care „depozi­tează” sume mai mici de 35 de lei.

În cazul în care decizia de închidere a contului curent vine din partea clientului, aceasta nu este comisio­na­tă nici de BCR şi nici de ProCredit. Pe de altă parte, nici în cazul băncilor care nu practică co­mi­si­oane speciale pentru administrarea con­tu­rilor in­active, menţi­nerea acestora nu este gratuită. Perioada de timp după care băncile închid automat conturile neutilizate diferă  de la o instituţie la alta.

De exemplu, UniCredit-­Ți­riac Bank închide auto­mat conturile curente care nu au fost utilizate de posesori timp de şase luni, iar Bancpost, dacă acestea nu au fost utilizate timp de 12 luni, cu condiţia ca soldul să fie zero sau ne­gativ.

Renunţarea la pachetele avantajoase, sancţionată

Persoanele fizice care achi­ziţionează pachete de servicii de la BRD, atunci când renunţă la acestea, plătesc penalităţi cuprinse între cinci (cir­ca 21 de lei) şi 30 de euro (aproxi­mativ 127 de lei), în funcţie de pachet. Nivelul minim este aplicat în cazul renunţării la cele mai ieftine pachete, iar nivelul maxim, în cazul închiderii pachetului Premium. Migrarea de la un pachet de servicii la altul îi scuteşte pe clienţi de plata comisionului aplicat la renunţare.

Această pe­na­li­tate a fost introdusă la începutul lunii iulie şi nu es­te aplicată în cazul pachetelor a­chi­zi­ţionate anterior. Pachetele de servicii BRD includ conturi, carduri şi asigurări, iar reducerile vizează atât comisioanele percepute pentru utilizarea acestora, cât şi cele aferente altor produse.

Comisioanele speciale pentru administrarea conturilor inactive încep să se aplice după cel puţin o lună fără tranzacţii

BRD
15 euro costă renunţarea la Pachetul Clasic, a cărui achiziţie îi aduce clientului  reduceri la o serie de comisioane practicate de bancă

BCR
10 lei este comisionul de închidere a contului la iniţiativa băncii. Aceeaşi sumă este percepută lunar şi în cazul conturilor inactive

ProCredit
35 lei este comisionul maxim perceput pentru închiderea conturilor curente în cazul în care banca ia această decizie

Bancpost
10 lei este comisionul lunar maxim pe care îl percepe banca pentru administrarea conturilor inactive (care nu sunt utilizate cel puţin o lună)

Banca Transilvania
2,5 lei este comisionul perceput de bancă la închiderea cardurilor de debit emise în moneda naţională

Banca Românească
10 lei este comisionul lunar aplicat la conturile curente în lei inactive; la cele în moneda europeană, penalitatea este de 3 euro