Băncile europene vor fi obligate să egalizeze costurile serviciilor bancare. În România, unde băncile percep încă taxe mari, măsura va reduce costurile suportate de titularii de conturi. Comisioanele plătite de clienţii băncilor din România ar trebui să scadă mai accelerat începând de anul viitor. Factorii care vor determina această evoluţie ţin nu doar de criza economică şi de emanciparea financiară a românilor, ci şi de o Directivă adoptată de Parlamentul Europ
Băncile europene vor fi obligate să egalizeze costurile serviciilor bancare. În România, unde băncile percep încă taxe mari, măsura va reduce costurile suportate de titularii de conturi.
Comisioanele plătite de clienţii băncilor din România ar trebui să scadă mai accelerat începând de anul viitor. Factorii care vor determina această evoluţie ţin nu doar de criza economică şi de emanciparea financiară a românilor, ci şi de o Directivă adoptată de Parlamentul European încă din 2008. Potrivit actului normativ, toate băncile cu expunere pe ţările membre vor fi nevoite să egalizeze costurile serviciilor bancare în aşa fel încât populaţia să aibă acces mai facil la serviciile instituţiilor de credit din oricare ţară a Uniunii Europene. Cum în România comisioanele sunt încă mari (cele mai mari din Europa Centrală şi de Sud-Est, potrivit unui studiu al Comisiei Europene) „egalizarea“ va însemna o scădere a acestora. „Comisioanele cerute clienţilor au scăzut constant. Şi vor mai scădea încet, încet. Chiar zilele acestea reprezint România la Consiliul European al Băncilor, unde una dintre temele principale este chiar uniformizarea costurilor plătite de clienţi pentru serviciile bancare. Iar această uniformizare nu se poate face decât în jos“, explică pentru Capital Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor. Reprezentantul bancherilor face referire directă la una dintre directivele Uniunii Europene. Pe lângă faptul că impune anumite reguli stricte privind transparenţa comisioanelor, actul normativ are prevederi clare în ceea ce priveşte uniformizarea costurilor. „În fapt, această directivă vrea să faciliteze posibilitatea ca un client să poată face un calcul comparativ pentru produsele tuturor băncilor din Uniunea Europeană. Se punea chiar problema ca băncile să folosească, toate, un format standard pentru anumite produse“, spune profesorul Daniel Dăianu.
Europa dictează: jos comisioanele
76 de euro, iar un bulgar doar 27 de euro.
Explicaţiile bancherilor
Maturizarea pieţei va aduce cu sine o scădere a costurilor, deşi România ar putea avea întârzieri în a urma acest trend, care există deja în Europa.
Gabriela Tudor, director adjunct IBR
17,5 milioane de români îşi ţin banii în bănci, dar mai puţin de 20% realizează tranzacţii direct din cont., majoritatea preferând plăţile în numerar.