Bitcoin nu a reușit să își revină în ultima săptămână și s-a tranzacționat nervos cu puțin deasupra nivelului de 40.000 de dolari. Criptoactivul a scăzut cu aproape 6% de la o săptămână la alta, în timp ce traderii așteaptă mai multe confirmări – care probabil că nu vor mai veni în zilele rămase ale anului 2023 – privind aprobările pentru ETF-urile de bitcoin.
Bitcoin a început lunea trecută la peste 43.000 de dolari, dar a scăzut pe parcursul săptămânii și se tranzacționează acum chiar sub 40.700 de dolari pe platforma eToro.
Între timp, Ether a scăzut cu peste 7% săptămâna trecută, după ce a început lunea trecută la peste 2.300 de dolari, coborând pe parcursul săptămânii și tranzacționându-se acum în jurul valorii de 2.150 de dolari.
Săptămâna care urmează
Cu o săptămână înainte de Crăciun, tranzacționarea pe piața de investiții – și pe cea cripto, prin extensie – va începe probabil să pară puțin mai slabă ca volum, pe măsură ce traderii își iau liber pentru sărbători.
Există puține evenimente pe agendă care ar putea afecta piețele cripto la nivel global. Cea mai recentă decizie de politică monetară a Japoniei cade marți, în timp ce Oficiul Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie raportează miercuri datele privind inflația.
O cifră a inflației mai mare decât cea anticipată ar putea răcori piețele britanice în ceea ce privește așteptările privind dobânda cheie bancară, dar acest lucru este în mare măsură un spectacol secundar în raport cu piața cripto globală în acest moment.
Comisioanele pentru Bitcoin la cel mai ridicat nivel din ultimele 20 de luni
Comisioanele pentru tranzacțiile cu Bitcoin au atins cel mai ridicat nivel din ultimele 20 de luni, tranzacția medie costând aproximativ 40 de dolari, potrivit datelor BitInfoCharts. Creșterea recentă a costurilor de tranzacție vine datorită unui nou impuls din partea înscrierilor în Bitcoin Ordinals. Taxele se află la cel mai ridicat nivel din aprilie 2021.
ETF-ul Bitcoin Spot al BlackRock deschide ușa pentru Wall Street
Băncile de pe Wall Street ar putea juca totuși un rol în ETF-ul Bitcoin de tip spot al BlackRock, în ciuda restricțiilor privind deținerea de către acestea a criptoactivelor. BlackRock și-a modificat mecanismul, ceea ce înseamnă că participanții autorizați pot crea noi acțiuni ale fondului cu numerar – și nu numai cu criptoactive. Acest lucru ar deschide ușa acelor bănci care nu pot deține criptoactive, dar care pot acționa ca participanți autorizați, obținând astfel expunere.
Legiuitorii britanici, acuzați de lipsă de cunoștințe privind cripto
Asociația CryptoUK a sugerat că legislatorii britanici au o lipsă de cunoștințe în ceea ce privește DeFi și blockchain, doar 5% dintre parlamentari discutând în mod deschis subiectul în remarci publice. În analiza sa pe 2023, asociația a constatat că doar 37 de parlamentari au discutat despre crypto, în ciuda dorinței premierului Rishi Sunak de a face din Regatul Unit un centru pentru sectorul crypto.