Ordonanţa nr. 50 referitoare la contractele de credit pentru consumatori este aplicabilă şi societăţilor de leasing, dar numai în cazul contractelor de leasing financiar.
Printre companiile de leasing care au implementat prevederile acestei ordonanţe se numără Romexterra Leasing, Impuls Leasing, Unicredit Leasing, Raiffeisen Leasing, BCR Leasing, BRD Sogelease, Porsche Leasing, Țiriac Holdings. Celelalte companii de leasing consultate nu au dezvăluit informaţii referitoare la procesul de implementare a noilor norme.
Reprezentanţii Impuls Leasing susţin că „modificările aduse contractelor noi pot fi de formă (conţinut scris cu font Times New Roman, minimum 10), dar şi de fond (existenţa unui termen legal de 14 zile în care potenţialul client poate analiza draftul contractului de leasing conţinând toate detaliile financiare în legătură cu încheierea contractului; exprimarea ratei dobânzii în contract sub formă de indice variabil recunoscut la nivel internaţional, plus marja fixă; existenţa a maximum trei comisioane, prevăzute de ordonanţă; limitarea costurilor în cazul rambursării anticipate la 0,5%, respectiv, 1%)“. Rata dobânzii pentru un contract de leasing financiar încheiat prin Impuls Leasing este de 9,5% pentru un autoturism nou.
Principala modificare adusă de Ordonanţă are în vedere situaţia achitării anticipate a ratelor de leasing de către consumatori. Astfel, dacă un consumator solicită achitarea anticipată a ratelor de leasing în cadrul unui contract care prevede că rata dobânzii este fixă, acesta va achita societăţii de leasing o compensaţie care nu poate fi mai mare de 1% din valoarea creditului rambursat anticipat, dacă perioada de timp dintre rambursarea anticipată şi data convenită pentru încetarea contractului de leasing este mai mare de un an.
Modificări majore, doar în unele cazuri
„Pentru o perioadă rămasă mai mare de un an, clientul are de achitat 0,5% din valoarea creditului rambursat anticipat“, explică Felix Daniliuc, director general al Raiffeisen Leasing. Pentru contractele cu rata de dobândă variabilă, nu este necesară achitarea acestei compensaţii. În prezent, rata de dobândă practicată de Raiffeisen Leasing este de 8,38%, compusă din rata EURIBOR şi o marjă de 7,5%, iar comisionul de rambursare anticipată a fost de 3%.
Tot 3%, urmând a fi redus, era comisionul de rambursare şi la BCR Leasing. Societatea a chemat clienţii pentru a le propune modificarea contractelor, prin acte adiţionale, şi în privinţa dobânzii, eliminând prevederea care impunea un nivel minim sub care dobânda nu putea scădea, indiferent de evoluţia indicatorului EURIBOR la trei luni. Astfel de modificări nu au fost necesare la Impuls Leasing, spun reprezentanţii companiei, în condiţiile în care s-a practicat şi până acum o rată a dobânzii sub formă de indice EURIBOR, plus marja fixă.
Activitate suspendată
Şi reprezentanţii UniCredit Leasing susţin că au respectat obligaţiile legale instituite de Ordonanţă încă din momentul intrării sale în vigoare (21 iunie 2010), cu toate că ar fi putut dispune, conform dispoziţiilor legale, de beneficiul celor 90 de zile acordate instituţiilor pentru alinierea contractelor la noile cerinţe. Cu toate acestea, compania a considerat oportun ca, până la elaborarea finală a noilor contracte, să-şi suspende activitatea comercială în legătură cu încheierea de noi contracte de leasing cu persoane fizice.
În ceea ce priveşte actele adiţionale de modificare a contractelor aflate în derulare, reprezentanţii Unicredit Leasing declară că au lăsat libertate consumatorului să agreeze sau nu introducerea în contractul de leasing a unui comision unic. „Menţionăm faptul că acest ultim comision unic va fi perceput exclusiv pentru servicii conexe contractului de leasing solicitate în mod expres de către clienţi, care nu sunt obligatorii ori gratuite conform contractului de leasing sau legislaţiei în vigoare“, afirmă aceştia. Serviciile conexe pot fi: schimbarea talonului auto, eliberarea de acte în duplicat, obţinerea unor chei suplimentare ale autoturismului.
Alte prevederi ale Ordonanţei aplicabile companiilor de leasing sunt: limitarea cuantumului penalităţilor de întârziere în cazul în care utilizatorul/soţul acestuia se află într-o situaţie specială, de exemplu: scădere drastică a salariului, divorţ; introducerea dreptului liber al consumatorului de a primi un scadenţar aferent contractului său, oricând şi gratuit; dreptul consumatorului de a recurge inclusiv la mediere ca mijloc de soluţionare a potenţialelor diferende cu instituţia financiară în legatură cu contractul de leasing încheiat.
Pentru contractele de leasing financiar cu rată de dobândă variabilă nu este necesară achitarea comisionului de rambursare anticipată.
Felix Daniliuc, director general al Raiffeisen Leasing
Clienţii persoane fizice ai companiilor de leasing sunt chemaţi să semneze actele adiţionale la contractele încheiate. Marja de dobândă ar trebui să fie fixă, iar comisionul de rambursare anticipată, redus sau eliminat
Comisioanele se împuţinează şi la contractele de leasing
6 octombrie 2010, 08:39
Ultima modificare în 6 octombrie 2010, 11:39
Ordonanţa nr. 50 referitoare la contractele de credit pentru consumatori este aplicabilă şi societăţilor de leasing, dar numai în cazul contractelor de leasing financiar.
Printre companiile de leasing care au implementat prevederile acestei ordonanţe se numără Romexterra Leasing, Impuls Leasing, Unicredit Leasing, Raiffeisen Leasing, BCR Leasing, BRD Sogelease, Porsche Leasing, Țiriac Holdings. Celelalte companii de leasing consultate nu au dezvăluit informaţii referitoare la p
Etichete: banii tai
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook