Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale(MADR), împreună cu secretarii de stat Daniel Botănoiu şi Achim Irimescu s-au întâlnit  luni, 6 august 2012, cu reprezentanţii organizaţiilor profesionale și ai asociațiilor de producători, pentru a analiza problemele cu care se confruntă fermierii români, ca urmare a secetei prelungite, care a cuprins întreaga suprafață agricolă a țării.
La solicitarea AGROSTAR s-a decis ca fiecare organizaţie participantă să mandateze un reprezentant în vederea constituirii unui „Comitet antisecetă”, pentru a dezbate şi a aproba, pe baza unui protocol, un set de măsuri pe termen scurt, mediu şi lung. De asemenea, la solicitarea reprezentanţilor FNPAR, LAPAR, PRODCOM, Federaţia Naţională Cartoful Românesc şi a Asociaţiei Fermierilor Români, Hotărârea de Guvern cu privire la aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutoarelor de stat în agricultură, în vederea compensării producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectaţi de secetă, se amână la aprobare, până la următoarea ședinţă de guvern(aprobarea era prevăzută pentru sedința Executivului din această săptămână-n.red).
Amânarea a fost agreată în condiţiile în care se vor acorda plăţile pe unitatea de suprafaţă, aşa cum vor fi discutate în grupele de lucru, care urmează să lucreze în zilele următoare.

Pregătiri pentru înființarea Camerelor Agricole

În cadrul aceleiași întâlniri, au fost reluate discuțiile privind înfiinţarea Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru Camerele Agricole şi soluţionarea problemelor legate de funcţionarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală şi a grupurilor tehnice de lucru.  ”În vederea constituirii Comitetului Naţional de Iniţiativă (CNI), ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a solicitat participanţilor să îşi depună documentele privind reprezentativitatea până la data de 8 august 2012, urmând ca pe 9 august a.c, să aibă loc reuniunea referitoare la constituirea CNI”- se arată într-un comunicat remis MADR.
Totodată, în cursul acestei întâlniri au mai fost discutate aspecte legate de reprezentarea organizaţiilor profesionale, realocarea fondurilor pentru M125, Ordonanţa 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, referitoare la tarifele necesare modernizării sistemului de irigaţii. Alte subiecte dezbătute în cadrul reuniunii de la sediul MADR au fost restituirea TVA către fermieri, ca urmare a taxării inverse, acordarea plafoanelor pentru CNDP la ovine şi bovine, legislaţia privind vânzarea terenurilor agricole către persoane fizice străine după 1 ianuarie 2014. De asemenea, a fost adusă în discuţie situaţia din sectoarele cartofului şi legumelor, cu accent pe sistemele de irigat, precum şi problema comasării terenurilor agricole.

Scade exportul de cereale

Tot luni, oficialii MADR s-au întâlnit cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole(ARCPA), în vederea discutării situaţiei existente pe fiecare produs în parte. ”Cu această ocazie, reprezentanţii Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole au opinat că în perioada următoare exporturile vor fi mai mici şi că balanţele principalelor produse – grâu, porumb, orz, floarea soarelui nu vor fi afectate semnificativ”- precizează Biroul de Presă al MADR. 
Reprezentanţii Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole au confirmat existenţa stocurilor de grâu din producţia anului anterior ca fiind semnificative. Acestea, împreună cu noua producţie din acest an vor asigura necesarul de pe piaţa internă.”În privinţa porumbului este necesar să aşteptăm finalizarea recoltatului pentru a putea emite o opinie referitor la acoperirea necesarului de pe piaţa internă”- precizează MADR. De asemenea, în cursul întâlnirii s-a dezbătut problema taxării inverse la cereale şi instituirea unei măsuri începând cu 1 ianuarie 2013, referitor la diminuarea TVA la 9 % la produsele de bază. Reprezentanţii Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole au agreat măsura de diminuare a TVA pe întreaga filieră ca fiind măsura cea mai indicate. Aceștia consideră că, în caz contrar, trebuie analizată şi prelungirea taxării inverse la cereale după data de 1 mai 2013.