Guvernul permite redeschiderea restaurantelor începând cu data de 1 septembrie, însă numai cu respectarea unor reguli stricte, pentru a fi limitată răspândirea noului coronavirus. Deciziile se vor lua la nivel local, exitând posibilitatea ca restaurantele să fie închise din nou, acolo unde evoluția pandemiei este nefavorabilă.
După o lungă așteptare, Guvernul permite în sfârșit redeschiderea restaurantelor, spre ușurarea patronilor din domeniu, care, în ciuda condițiilor grele, vor încerca să mai recupereze din pierderi.
Hotărârea de Guvern a fost finalizată joi, târziu în noapte, și stabilește condițiile în care pot fi redeschise și, după caz, închise din nou restaurantele, decizia urmând a fi luată la nivel local, de Comitetele Județene pentru Situații de Urgență – CJSU.
Astfel, HOTĂRÂREA Guvernului nr. 43 din 27.08.2020 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății publice prevede că ”se aprobă reluarea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.
Programul de lucru nu se poate prelungi după orele 24.00
Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, pot decide restricționarea sau închiderea activității operatorilor economici dintr-o anumită localitate, din zona de competență, dacă incidența cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeași perioadă de timp, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori”.
Mare atenție, însă! În județele unde incidența cumulată a cazurilor de coronavirus în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, CJSU pot decide reluarea activității operatorilor economici dintr-o anumită localitate, din zona de competență, dacă incidența cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeași perioadă de timp, este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.
De precizat că programul de lucru nu se poate prelungi după orele 24.00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la orele 23.00. De asemenea, programul de lucru nu poate începe înainte de orele 06.00.
Reglementări privind jocurile de noroc și muzeele
În același act normativ se aprobă deschiderea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.
Hotărârea mai prevede că se aprobă desfășurarea activității cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, precum și organizarea evenimentelor private, a cursurilor de instruire/ workshopuri pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu un număr de participanți de maximum 50 de persoane în interior și de maximum 100 de persoane în exterior, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății.
Iar activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor,
studiourilor de producție de film și audiovizual, a instituțiilor de spectacole și/sau concerte, școlilor populare, de artă și de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber se pot desfășura numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.
Toate măsurile intră în vigoare începând cu data de 1 septembrie.
Foto INQUAM / Octav Ganea