O monedă de 25 de pence a devenit acum o comoară
Cu câțiva ani în urmă, un bărbat din Marea Britanie a primit o monedă aparent obișnuită ca rest când și-a cumpărat prânzul. Acum, aceea valorează peste 2.000 de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 6.800 de ori mai mult decât valoarea sa inițială.
Această monedă rară de 25 de pence a fost vândută acum de o casă de licitații din Marea Britanie pentru 1.700 de lire sterline, conform celor relatate de Business Insider.
„Au existat alte câteva exemplare care au fost scoase la licitație sau vândute în trecut, dar vorbim despre o foarte puține”, a declarat Kimberly Day, reprezentanta RWB Auctions, pentru Business Insider.
„Este foarte, foarte rară”, a subliniat ea.
„Pun pariu că mulți oameni au avut o astfel de monedă în portofel la un moment dat și probabil că au dat-o mai departe”, a mai transmis aceasta.
Aceasta este extrem de rară, deoarece în Marea Britanie nu se află în circulație nicio monedă de 25 de pence.
Aceasta este printre puținele monede de probă bătute în 1981
Conform catalogului de licitație, această monedă este printre puținele monede de probă bătute în 1981 „ca parte a unui experiment”, deoarece Monetăria Regală a încercat să determine o valoare nominală adecvată între monedele de 10 pence și cele de 50 de pence existente.
În final, au optat împotriva monedei de 25 de pence și au ales să introducă moneda de 20 de pence, care este acum în circulație și are un design foarte similar. Din acest motiv, majoritatea oamenilor probabil nu observă diferența dintre cele două monede.
Moneda este atât de rară încât informațiile despre ea sunt limitate pe internet. Totuși, a stârnit un interes considerabil în rândul colecționarilor de monede, a explicat Kimberly Day, menționând că mulți dintre aceștia s-au prezentat la casa de licitații pentru a o observa înainte de vânzare.
Aceste rarități, denumite „piese de probă” sau „monede cu model”, sunt în general foarte apreciate de colecționari. Christopher Collects, un YouTuber asociat cu RWB Auctions, a descris această monedă ca fiind „fascinantă”.
„Monedele de 20 de pence sunt un element fix în schimbarea noastră acum, dar Monetăria Regală pare să fi experimentat diverse idei înainte de a se stabili varianta finală pe care o recunoaștem cu toții.
Piesele de probă ar fi fost folosite pentru a demonstra oficialilor conceptul unei monede noi și ar fi putut fi trimise companiilor care manipulează mulți bani pentru a le încerca”, a declarat Christopher Collects.