Zăcăminte de sare şi nămol cu proprietăţi curative, ignorate de autorităţile române

România are zăcăminte de sare şi nămol cu proprietăţi curative, care sunt ignorate de autorităţile române. „Comoara ascunsă” a României se află în municipiul Târnăveni din județul Mureș.

Este vorba despre Lacul Alunei/Râioasa. În urma unor analize de specialitate realizate acum 15 ani, localnicii au aflat că nămolul de acolo are săruri minerale cu proprietăți curative.

„De când sunt eu primar nu am solicitat, aveam studiul făcut înainte”, a spus primarul municipiului Târnăveni.

„Foarte multă lume a vindecat lăcuțul ăsta, cunosc lacul de când eram copil de 14 ani”, a precizat un localnic.

Oamenii se scaldă chiar și-n nămolul care nu este atestat medical

O altă „comoară ascunsă” se află lângă Bistrița, la marginea localității Sărățel din județul Bistrița-Năsăud. Acolo, autorităţile locale au pus doar un afiş pe care scrie „rezervaţie naturală”.

namol
SURSA FOTO: captură Ştirile ProTV

Totuși, localnicii au amenajat cabine de schimb şi trepte pentru intrarea în apă.

„Vin de 24 de ani aici la nămol, că am poliatrită, am artroză, am de toate și fără ea, uite că nu mă puteam mișca”, a zis o localnică.

Totuși, pentru nămolul de la Sărățel, nu există un buletin medical care să îi ateste calităţile medicale.

„În afară de informațiile care ni le oferă cetățenii care au fost acolo și au făcut împachetări cu nămol, și relatează că se simt foarte bine după acele cure, alte analize nu am făcut”, a recunoscut primarul comunei Șieu-Măgheruș.

Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie primește puține cereri de avizare a unor zone cu potențial terapeutic. Costul obţinerii unui aviz în baza unui buletin medical este de 8.000 de lei.

În mod normal, testele medicale se refac din cinci în cinci ani. Există un grup de lucru la nivelul Ministerului Economiei, la nivelul Ministerului Dezvoltării, grupuri din care face parte acest institut. Totuși, primarul trebuie să vină să ceară acel aviz.

Programe la nivel guvernamental sunt, bani sunt, trebuie să existe voință din partea OAT-urilor. Nu este „foarte complicat să devii stațiune turistică, pur și simplu o cerere”, a explicat Adrian Miulescu de la Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie pentru PRO TV.