„Cine conduce Petrom controlează economia românească, iar cine stăpânește economia poate controla și politica”, spunea în 2004 prim-ministrul Adrian Năstase cu ocazia semnării contractului de privatizare a SNP Petrom cu grupul austriac OMV, într-un cadru festiv, la Palatul Victoria.

De atunci și până acum, grupul austriac OMV a făcut în țara noastră peste 9 miliarde de euro profit net cu ajutorul celor trei firme deținute pe teritoriul românesc: OMV Petrom SA, OMV Petrom Gas și OMV Petrom Marketing.

Resursele noastre sunt folosite de străini

Privatizarea Petrom a fost aspru criticată de specialiștii economici deoarece dimensiunea strategică a companiei asigura jumătate din producţia locală de gaze naturale şi toată extracţia de petrol.

Diverse persoane publice și private au criticat aspru incapacitatea autorităților române de a gestiona resursele naturale și incompetența de a găsi parteneri de exploatare, dacă România nu are resursele financiare necesare sau tehnologie să o facă singură.

Doar cu gazele naturale din Marea Neagră, de exemplu, România și-ar acoperi necesarul din producția internă, fără să mai depindă de importurile din Rusia iarna, însă momentan, exploatarea nu a început. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că proiectul ar începe abia în primăvară.

România a cedat străinilor TOATE zăcămintele de petrol

De-a lungul a 32 de ani, țara noastră a cedat străinilor spre prospecțiune sau exploatare TOATE zăcămintele de petrol și gaze naturale.

În general, perioada de explorare este stabilită la zece ani în noile acorduri petroliere. Acestea sunt încheiate, în baza Legii nr. 238, pe 30 de ani, cu posibilitatea de a fi prelungite pentru încă 15 ani.

Companiile străine au deci posibilitatea ca timp de 45 ani să exploreze, să dezvolte și să exploateze, până la abandonarea zăcământului și închiderea acordului petrolier. Neîndeplinirea programului minim obligatoriu și neexecutarea lucrărilor din faza obligatorie duc la plata către bugetul de stat a tuturor operațiunilor petroliere neefectuate, care sunt cuantificate atât fizic, cât și financiar în ofertă. Au existat companii străine care au plătit către bugetul de stat peste 10 milioane de dolari.

Ancheta completă poate fi citită pe strictsecret.ro.