Comoara de neprețuit a României! Exportăm milioane de tone de nisip către țări care au realizat proiecte grandioase bazându-se pe resursa noastră naturală.
Aproximativ un sfert din producția de nisip a României pleacă la export, către țări din Orientul Mijlociu, peninsula Arabiei, Asia ori Africa.
Comoara de neprețuit a României! Nisipul riscă să devină o raritate
Lumea intră în criză de nisip. Poate la prima vedere nu pare o problemă gravă, dar este, pentru că nisipul constituie elementul cheie pentru construcții.
Îl regăsim în clădiri, șosele și poduri și potrivit experților, nisipul este cel mai folosit material esențial de pe planetă, după apă. Alături de pietriș și rocă pisată, nisipul se regăsește în sticlă, și geamuri, dar și în ecranele computerelor și telefoanelor mobile.
Oamenii folosesc atât de mult nisip în prezent – peste 4 miliarde de tone de ciment anual potrivit ONU, încât nisipul riscă să devină o raritate, mai ales că nici natura nu ne mai ajută, odată cu creșterea continuă a nivelului oceanului planetar.
Și încă o veste proastă – oricât nisip conțin deșerturile lumii în frunte cu Sahara, el nu ne ajută pentru că nu este potrivit pentru construcții. În aceste condiții, experții avertizează că o criză a nisipului va fi una dintre principalele provocări ale secolului 21.
”Presiune imensă pe această resursă”
”Deși pare o resursă pe care o întâlnim oriunde, există o presiune imensă pe această resursă, nisipul, care face parte din categoria mineralelor pentru construcții.
Utilizarea nisipului este foarte largă, iar exploatarea acestuia se bazează pe identificarea unor depozite deja existente și depinde foarte mult de investițiile în cartografiere, prospecțiuni și explorare.
Este o presiune extraordinară pe această resursă. Dincolo de nivelul la care se află această resursă, exploatarea nisipului constituie o problemă cu care ne confruntăm, în special din punct de vedere al mediului, pentru că zonele din care se exploatează sunt situate în apropierea centrelor de creștere urbană sau industrială, tocmai pentru a minimiza costurile de transport, care sunt foarte importante în cadrul acestei industrii.”, a declarat Elena Preda, lector universitar doctor la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, potrivit digi24.ro.
Nisipul românesc, calitate foarte bună
Pe de altă parte, România este un producător important de nisip. Statisticile oficiale arată că din țara noastră sute de mii de tone de nisip pleacă anual spre state precum cele din peninsula Arabiei, dar și în Siria, Libia ori Afganistan, Turkmenistan, Nigeria, Gabon.
Nisipul românesc este foarte bun pentru construcții, în timp ce nisipul din deșert nu are calitățile necesare. Așa se face că materia primă de la noi a ajuns în megaconstrucții ca Insulele Palmier ori clădirile futuriste din Emirate.
Una dintre cele mai mari zone din care se exploatează nisip în România este albia râului Argeș.