Sistemul bancar cu noile taxe suplimentare nu a fost degeaba ales de Guvernul Dăncilă. Statul știe bine că poate încasa sume uriașe în condițiile în care băncile au atins un profit cumulat de 7 miliarde de lei în 2018, potrivit datelor BNR.
Mai exact, 26 de instituţii de credit prezente pe piaţa românească au înregistrat profit în 2018, rezultatul net total al profitului atingând 7 miliarde de lei, respectiv 1,5 miliarde de euro. Putem sesiza și un număr mai mic de bănci în 2018 față de 2017, când se puteau număra 34 de instituții bancare. Activele totale ale băncilor au urcat în 2018 la suma totală 97 de miliarde de euro, acestea fiind susţinute de ascensiunea creditării.
De altfel, statul se consideră îndreptățit să ia o parte importantă din profiturile băncilor, sau cel puțin asta e ceea ce sugerează strategii apropiați de PSD.
Profesorul Cristain Socol, unul dintre strategii programului economic ai PSD, apreciază într-o postare pe pagina personală pe Facebook că băncile au ajuns să atingă un profit record deoarece statul a aplicat majorări salariale, astfel românii având posibilitatea să se angajeze la credite și noi și să achite ratele la timp.
Rezultatul net al instituţiilor de credit cu profit a totalizat 7 miliarde de lei, în timp ce pierderile cumulate nete ale băncilor care au încheiat anul pe minus au fost 134 miliarde de lei. În 2017, sistemul bancar atinsese un profit net de 5,3 miliarde de lei.
Unicredit a raportat un profit net de aproximativ 544 milioane de lei, iar BRD-SocGen un profit record de 1,5 miliarde de lei. În 2018, băncile au înregistrat venituri excepţionale din eliberarea de provizioane după curăţarea bilanţurilor de credite neperformante.
Guvernul a decis anul trecut să introducă o nouă taxă pe sistemul bancar. Aceasta taxa, unica în Europa, presupune ca bancile să fie penalizate daca nivelul ROBOR(dobanda medie la care se imprumuta bancile intre ele) sare de 2%.
In prezent, ROBOR este de 3,28%, ceea ce inseamna ca bancile.sunt deja bune de plata. Potrivit unor estimari, valoarea platilor ar putea ajunge la circa 1,24% din activele bancilor, in conditiile in care profitul abia daca sare de 0,4% din active. Cu alte cuvinte, daca taxa ramane in picioare, bancile vor avea pierderi semnificative.
Guvernul propune ca, de la 1 ianuarie 2019, să se aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită ”taxa pe lăcomie”, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare, impactul acestei măsuri putând ajunge la trei miliarde de lei.