Românii sunt de părere că este oportun ca România să-și intensifice eforturile diplomatice în încercarea de a recupera Tezaurul confiscat de Rusia. Un procent de 70% dintre români cred că este oportun ca România să-și intensifice eforturile diplomatice în încercarea de a recupera Tezaurul confiscat de Rusia.
Aceasta este concluzia desprinsă dintr-un sondaj realizat de Psyho Global Consult. Sondajul a fost realizat în perioada 17 – 23 Mai, pe un eșantion de 1022 de persoane, având o marjă de eroare de 3, 2%.
Tezaurul României, sechestrat de Moscova
Trebuie spus că în urmă cu 106 ani, Consiliul de Miniştri hotăra, la propunerea lui Nicolae Titulescu, atunci ministru de Finanţe, strămutarea sediului şi avutului Băncii Naţionale a României în Rusia, în 1917. Cantitatea de aur depozitată la Moscova a ajuns la valoarea de 315.154.980 lei, fiind vorba despre 91,5 tone aur fin, a arătat G4media.
Mai exact, tezaurul României este tezaurul care a fost trimis în Rusia în timpul Primului Război Mondial și care nu a mai fost niciodată returnat în întregime. El includea tezaurul Băncii Naționale a României, valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane particulare, colecții de artă, bijuterii, arhive, etc. După Marea Revoluție din Octombrie și preluarea puterii de către comuniști, sub conducerea lui Lenin, proaspăt instalata putere sovietică a sechestrat tezaurul și a refuzat restituirea acestuia.
Se așteaptă returnarea uriașei comori
Conform documentelor oficiale, încheiate între guvernele Rusiei şi României, aceste valori se aflau „sub garanţia guvernului imperial al Rusiei în ceea ce privea siguranţa transportului, siguranţa depozitului şi siguranţa revenirii în România”.
”După ce Ucraina și lumea liberă va învinge militar agresorul rus, trebuie condiționată revenirea Federației Ruse pe scena internațională de respectarea obligațiilor asumate, inclusiv cele privitoare la restituirea tezaurului românesc”, declara anul trecut deputatul PNL Alexandru Muraru, consilier al premierului Nicolae Ciucă.
Document istoric cu valoare de contabilitate
El a mai precizat la vremea respectivă că Tezaurul BNR rămâne singurul caz în care o rezervă de aur monetară este încredințată cu acte în regulă și cu toate garanțiile depozitarului că va fi returnată oricând la cererea proprietarului, pentru ca ulterior aceste obligații asumate conform tuturor normelor și cutumelor internaționale să nu mai fie respectate.
Adrian Vasilescu (BNR) a amintit și el, acum ceva vreme, că atunci când autoritățile din România au înțeles că n-o să mai primim aurul, dosarul a rămas ca un document nu numai istoric, dar ca un document de contabilitate, o creanță care exprimă oficial, cu parafe, cu semnături – martor a fost ambasadorul Franței, alte personalități, statul rus a semnat pentru primirea aurului, a început istoria acestui dosar, care este o istorie fascinantă.