Comoara României care zace îngropată. E de neprețuit
Comoara României. În prezent, la nivelul Guvernului, nu se poartă discuții despre exploatarea zăcămintelor de la Roșia Montană. Premierul Marcel Ciolacu, imediat după decizia Tribunalului Internațional, a declarat că referendumul pentru decizia privind aurul de la Roșia Montană nu mai este o prioritate.
Cu toate acestea, conform unor surse, la nivel guvernamental se lucrează la o schemă de sprijin pentru prelucrarea metalelor neferoase. Acest lucru se datorează preocupării ca România să fie capabilă să îl prelucreze intern pentru a obține beneficii, în eventualitatea unei exploatări a aurului și argintului de la Roșia Montană. Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la faptul că firma canadiană are la dispoziție aproximativ patru luni pentru a ataca decizia la Tribunalul Internațional.
Gabriel Resources ar putea contesta
Cu toate acestea, experții susțin că legislația oferă motive limitate pentru care Gabriel Resources ar putea contesta. Și cere anularea acestei decizii.
Există posibilitatea ca Gabriel Resources să conteste decizia Tribunalului Internațional pe diverse motive, cum ar fi neconstituirea corectă a tribunalului, depășirea atribuțiilor sau competențelor acestuia și chiar cazuri de corupție în cadrul completului de judecată, care ar putea duce la anularea hotărârii.
În plus, conform discuțiilor în jurul legislației, hotărârea ar putea fi anulată. Și în cazul în care tribunalul a încălcat grav o regulă fundamentală de procedură sau dacă motivarea hotărârii nu a fost suficient de clară.
Gabriel Resources are la dispoziție aproximativ patru luni pentru a ataca această decizie. Cu toate acestea, experții sunt de părere că șansele de succes ale companiei canadiene sunt extrem de reduse, estimându-le la doar 5%.