România are o comoară inestimabilă care o poate ajuta să devină un exemplu pentru Europa. AFP a vorbit despre această comoară, dar și despre poziția în care România se află.

Sursa citată precizează că gazul din Marea Neagră își ”crează un drum” și alimentează speranțele României privind lipsa de aprovizionare cu gaze rusești.

Mark Beacom, directorul general al Black Sea Oil and Gas (BSOG), a vorbit despre uzina de prelucrare de la Vadu, care a fost inaugurată în cursul zilei de marți. Acesta susține că sunt provocări mari în cazul unei astfel de extracții, în special în condițiile în care războiul din Ucraina este aproape.

Mai exact, au fost detectate mine pe lângă platformă, iar avioanele și navele trec peste el.

„Există cu siguranță un impact: au fost detectate mine în apropierea platformei noastre, avioane și nave de război trec pe lângă ele”, se îngrijorează el.

De cealaltă parte însă, în ciuda temerilor acestuia, România continuă să fie mândră că devine un exemplu pentru Europa. AFP amintește de declarațiile premierului Nicolae Ciucă, care anunța că uzina de prelucrare de la Vadu este „un pas decisiv pentru asigurarea securității energetice (…) în condițiile în care livrările internaționale de gaze sunt amenințate de război”.

Proiectele din Marea Neagră trebuie relansate

Thierry Bros, expert în energie și climă la Sciences Po Paris, a declarat pentru AFP că securitatea aprovizionării a devenit o urgență având în vedere situația de la momentul actual.

„Astăzi, ne confruntăm cu o urgență în ceea ce privește securitatea aprovizionării și trebuie să să începem să producem local”, a declarat pentru AFP Thierry Bros, expert în energie și climă la Sciences Po Paris.

Totodată, aceasta a mai precizat că proiectele din Marea Neagră și nu numai trebuie relansate, pentru a depăși actuala situație. „Trebuie să relansăm proiectele din Marea Neagră, producția de gaze din Norvegia, în Marea Britanie trebuie să ne gândim la lansarea producției de gaze de șist și în Franța la producția de gaze de mină”, a spus el.

Menționăm faptul că, potrivit AFP Black Sea Oil and Gas, deține două concesiuni la aproximativ 120 km în largul coastelor românești, o parte din care, în mod ironic, a fost atribuită Bucureștiului în 2009 de către Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga, punând capăt unei vechi dispute cu Ucraina.

România este o excepție în cadrul Uniunii Europene. Țara noastră dispune de rezerve onshore și offshore semnificative, dar trebuie totuși să apeleze la Rusia în timpul iernii pentru a-și acoperi aproximativ 20% din consum.

Investitorii, precauți în legătură cu estimările României

Deși până acum, România a estimat potențialul offshore la 200 de miliarde de metri cubi de gaze, investitorii sunt precauți în legătură cu aceste sume.

De cealaltă parte, compania austriacă OMV și partenerul său român Romgaz nu au decis încă dacă vor continua proiectul Neptun Deep, care se estimează că ar putea conține între 42 și 84 de miliarde de metri cubi.

Expertul Thierry Bros susține însă că dacă Europa vrea să câștige în fața Rusiei, are nevoie de energie, iar dacă nu vor fi implementate soluții, situația ar putea fi mai dificilă.

„Dacă vrem să câștigăm împotriva rușilor, avem nevoie de energie. Impactul asupra modului nostru de viață va fi extrem de important”, a subliniat el, adăugând și că dacă nu vor fi implementate alte soluții, „cetățenii noștri, afectați de inflație și de criza economică, se vor îndepărta de Ucraina.