România se confruntă cu o secetă pedologică

România se confruntă cu o criză tot mai gravă legată de resursele sale de apă. Ministrul Mircea Fechet a declarat că țara a înregistrat un nou record în ceea ce privește perioada pe care se întinde codul roșu de caniculă.

„Din păcate, discutăm despre un nou record legat de perioada pe care se întinde un astfel de cod roșu, care acoperă aproape toată România. (…) Amintim că 2023 a fost cel mai călduros an pe care l-am avut vreodată”, spune acesta.

Astfel, oficialul atrage atenția asupra multiplelor aspecte ale crizei de apă în țară. El este de părere că există două probleme alarmante. Una dintre ele este seceta pedologică, iar cealaltă este impactul asupra populației.

Pe fond, el spune că este nevoie de o coordonare eficientă între minister și autoritățile locale pentru asigurarea apei potabile.

În plus, perspectiva că lunile de vară devin tot mai călduroase sugerează un viitor în care astfel de probleme vor deveni norma, nu excepția.

„Avem secetă pedologică, avem oameni care în fiecare zi suferă sau se îmbolnăvesc din cauza căldurii. E nevoie de coordonare între minister și autoritățile locale, pentru a ne asigura că populația are apă potabilă și autoritățile locale iau măsuri ca populația să nu sufere”, a declarat Mircea Fechet.

Mircea Fechet
SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet

Gestionarea apei în diverse sectoare economice

Agricultorii solicită utilizarea responsabilă a apei pentru irigații. În același timp, Hidroelectrica spune că cât de importantă este securitatea energetică.

Pe de altă parte, Mircea Fechet spune că prioritatea principală este asigurarea alimentării cu apă potabilă a populației.

„Să vă spun cu managementul apei… Aici depinde pe cine întrebi, că dacă întrebi agricultorii, ei vor spune pe bună dreptate că trebuie să ne asigurăm că folosim apa în agricultură, dacă întrebăm colegii de la Hidroelectrica, ei ne vor spune că securitatea energetică a României e cea mai importantă, dacă întrebăm primarii, și eu le dau dreptate, ei vor spune că prioritate ar trebui să aibă alimentarea cu apă potabilă a populației. (…)

Cred că pe viitor astfel de conflicte vor fi tot mai dese. Un lucru despre care se vorbește puțin azi în România e cel legat de resursa de apă pe care o avem, fie că vorbim de apele subterane sau cele supraterane.

Din nefericire, pe termen lung ne vom confrunta cu o diminuare a acestei surse pe care, dacă nu o vom gestiona corespunzător, s-ar putea să avem cu toții de suferit. Spun asta referindu-mă la faptul că România pierde foarte multă apă și când vorbim de irigații, despre agricultură, despre contaminarea resurselor de apă cu poluanți și mare parte din acești poluanți sunt din agricultură.

Va trebui să luăm măsuri urgente pentru a ne asigura că vom drămui apa pe care o avem, înțelegând că prima dată trebuie să beneficieze populația de apă potabilă, apoi restul ceilalți”, a mai spus ministrul Mircea Fechet pentru B1TV.

mircea fechet
SURSA FOTO: Facebook, PRIAevents

Cod roșu de caniculă aproape în toată România

Meteorologii au emis o avertizare de tip cod roșu pentru aproape toată țara. Doar patru județe se află acum sub avertizare de cod portocaliu.

Acestea sunt Maramureș, Bistrița Năsăud, Mureș și Harghita.

În perioada 15-17 iulie, România se confruntă cu unul dintre cele mai intense valuri de căldură din ultima vreme, afectând în special Maramureșul, estul și nord-estul Transilvaniei. Meteorologii au emis un cod portocaliu pentru aceste zone.

În regiunile menționate, temperaturile maxime vor atinge și depăși frecvent pragul de 35 de grade Celsius, ajungând până la 37 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși 80 de unități, ceea ce înseamnă o condiție deosebit de neplăcută pentru organism.

Situația devine și mai gravă în restul țării, unde un cod roșu de caniculă a fost declarat pentru perioada 15-16 iulie. Acest cod afectează majoritatea regiunilor, inclusiv litoralul, unde temperaturile vor ajunge la extremele de 37 până la 42 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar populația este îndemnată să ia măsuri extreme de protecție împotriva căldurii.

cod rosu portocaliu 15-16 iulie
SURSA FOTO: ANM