„După o perioadă îndelungată, ne bucurăm foarte mult că avem finalizat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru publicare limitelor ariilor naturale protejate din România în format INSPIRE, la care colegii noştri din minister, o echipă de profesionişti, au lucrat trei ani de zile, pe un proiect european în valoare de 9 milioane de euro şi au avut în lucru 1.574 de poligoane de verificat, de analizat, de documentat. Din cele 1.574, au fost discuţii pe marginea a opt dintre ele. Vor fi urcate în consultare publică, după care ne dorim dezbateri publice pe acele rezervaţii naturale care, sub o formă sau alta, ridică vreun interes. Munca acestor colegi a dus ca suprafaţa desfăşurată a ariilor naturale protejate din România să crească cu 65.000 de hectare. Dacă vorbim în procente, astăzi suprafaţa ariilor protejate din România va creşte de la 23% la 26%. Mă bucur foarte mult că suprafeţele rezervaţiilor naturale şi a monumentelor naturale vor creşte cu 37.000 de hectare. Vorbim despre suprafeţe în care nu se permite niciun fel de intervenţie”, afirmat Alexe.

Ministrul s-a declarat surprins de faptul că „din 2015 până astăzi, niciun Guvern nu şi-a dorit sau n-a făcut eforturi să promoveze acest proiect de Hotărâre”.

Potrivit datelor oficiale, în România există 1.572 de arii naturale protejate (peste 23% din suprafaţa ţării), din care 1.066 de arii naturale protejate ce necesită custodie.