Dispare mocănița? Anunțul lui Gabriel Zetea
Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș, a afirmat într-o întâlnire cu presa că vizitatorii care aleg să călătorească cu mocănițele din regiune nu sunt interesați de standarde de înaltă calitate sau norme STAS, ci doresc să trăiască o experiență autentică, într-un tren care merge încet, cu doar 20 km/h, care oferă posibilitatea de a urca în vârful muntelui și de a contempla peisaje unice, inaccesibile în altă parte a lumii.

Președintele CJ Maramureș a declarat că mocănițele au fost supuse unor presiuni în ultimii ani, iar responsabilitatea pentru aceasta o poartă atât Romsilva, cât și Ministerul Transporturilor, care intenționează să le integreze în zona de standardizare.
Conform acestuia, proiectele de lege aflate în dezbatere ar putea duce la desființarea mocănițelor nu doar în Maramureș, ci și în întreaga țară.
„Mocănița a fost în ultimii ani, din păcate, sub un asediu. Există o situație ciudată a proprietății acolo, împreună cu Romsilva, care nu este neapărat un susținător al turismului, ci al exploatării lemnului, iar operatorul privat de acolo (al mocăniței – n. r.) dorește evident creșterea turismului și păstrarea pădurii în felul în care este ea.
Reparațiile care se fac acolo să nu fie standardizate așa cum se dorește la Ministerul Transporturilor, de exemplu”, a afirmat Gabriel Zetea.
Gabriel Zetea a subliniat faptul că mocănița atrage anual peste 30.000 de turiști, majoritatea fiind străini care aduc cu ei venituri importante, contribuind semnificativ la încasările locațiilor de cazare din zonă.
În opinia președintelui Consiliului Județean, turismul ar putea deveni cel mai profitabil sector pentru Maramureș. El a lansat un apel către reprezentanții Romsilva, subliniind că nu exploatarea lemnului ar trebui să fie prioritatea, ci creșterea numărului de vizitatori.
„Sunt probleme, pentru că mocănița este pentru județul Maramureș reprezentativă și o să facem tot ceea ce ne stă în putere ca, pe de o parte, cei de la Romsilva să înțeleagă că nu exploatarea lemnului este prioritară, ci creșterea numărului de turiști în acea zonă, care înseamnă 30 și ceva de mii de turiști pe an care ajung doar la mocăniță și care în bună parte sunt turiști străini care vin cu bani, care generează încasări mai mari pentru societățile comerciale, pentru unitățile de cazare în zonă”, a spus acesta.

Singura cale forestieră activă din Europa
Zetea menționează și importanța căii ferate forestiere pe care circulă mocănița, subliniind că aceasta este singura activă din Europa. El explică faptul că există linii similare în alte țări, dar acestea sunt „doar de muzeu”. În schimb, în Maramureș, există angajați precum cei care se ocupă cu mișcarea trenurilor și revizorii de cale ferată, ceea ce nu se întâlnește în alte locuri, potrivit puterea.ro.
În ceea ce privește turiștii, Zetea afirmă că 80% dintre aceștia sunt români, iar 20% sunt străini, majoritatea provenind din Ungaria și Republica Moldova.
„În afara sezonului, circulă în weekend. Zi de zi începem din aprilie până în noiembrie, aproximativ 5 – 6 noiembrie, după care circulăm doar pe weekend, adică joi, vineri, sâmbătă, duminică.
În perioada Crăciunului circulăm zi de zi, în afară de Ziua de Crăciun. Avem și trenuri charter, dar tarifele sunt diferite. Tariful standard, de 136 lei pentru adult. În august avem între 6 și 7 trenuri pe zi, iar un tren are capacitatea de 180 – 200 de locuri’”, a precizat Gabriel Zetea.
Sezonul plimbărilor cu mocănița începe în luna aprilie și se încheie la începutul lunii noiembrie. Pe parcursul acestui interval, mocănița circulă zilnic. Prețul unui bilet este de 136 de lei pentru un adult, fără includerea mesei, și 196 de lei cu mâncare inclusă.