România, o țară care a gonit două mari companii americane! Suntem de un penibil total
Așadar, fostul ministru a spus la B1 TV că i se pare „grotescă” solicitarea de a face economie, în contextul în care țara noastră are peste 120 de miliarde de metri cubi de gaze în platoul continental.
„Încerc să evit o atitudine care poate n-ar fi corespunzătoare unei comunicări publice, dar în cazul României o astfel de solicitare ar fi perfect grotescă. O țară care are peste 120 de miliarde de metri cubi de gaze în platoul continental, care a gonit două companii americane mari, Chevron și Exxon, și care acum se gândește să primească mesaje cum să regleze gazul de la aragaz. Suntem de un penibil total. Nu înțeleg. În acești 4 ani, din 2018, ce s-a făcut, ce s-a gândit.
Scoteam Gazpromul de pe piață
Această exploatare din Marea Neagră nu numai că ar fi acoperit necesarul de 10% cât avem noi nevoie din import, nu numai că scoteam Gazpromul de pe piață, poate nu se dorește acest lucru, dar ar asigura pentru Europa Centrală practic acoperirea problemelor în ce privește importul de gaze din Rusia. Să discutăm acum cât încălzim apa caldă la aragaz cu zeci de milioane de metri cubi de gaz în Marea Neagră mi se pare…”, a declarat Cristian Diaconescu la B1 TV.
Ce spune fostul ministru despre faptul că Moscova condiționează livrarea gazelor?
De asemenea, acesta a vorbit și despre teama germanilor sau a francezilor că vor fi nevoiți să facă economii la gaze, în cazul în care Rusia va întrerupe livrările.
„Deocamdată am văzut în toate zonele media și mediile sociale că în Ucraina mor copii și oameni nevinovați din cauza acestei invazii și acestor bombardamente. Nu știu, în comparație cu solidaritatea și coeziunea europeană și euroatlantică foarte bune și extrem de utile pentru a opri cât se poate această invazie, dacă termenul de referință ar fi câte dușuri se fac în Franța”, a spus fostul ministrul.
Totodată, Cristian Diaconescu a reacționat și la decizia Moscovei de a condiționa livrarea gazelor de plata în ruble.
„Mișcarea Rusiei era una previzibilă față de regimul de sancțiuni extrem de drastic. Nici nu aveau ce să facă. Sigur acum pare un fel de șantaj: „vreți gaz, faceți rost de ruble”. Asta înseamnă creșterea nivelului cotației rublei. A și crescut. Acesta e parte a unui război, nu parte a unui război economic”, a conchis fostul ministru.