Mai nou, cercetătorii au reuşit să transforme grafitul în grafen, un material extrem de uşor şi rezistent, care, spun specialiştii, va revoluţiona secolul.

Ministerul Economiei şi Societatea Naţională a Sării, care administrează mina de grafit, nu au comunicat până acum dacă au vreun plan să o redeschidă.

În Baia de Fier, judeţul Gorj, la câteva sute de metri de Peştera Muierilor, se află clădirile abandonate ale singurei mine de grafit din România. Aproape 800 de oameni lucrau aici până în 1994, iar mina producea peste 40.000 de tone de grafit pe an.

Din cauza lipsei tehnologiei, dar şi a unor probleme de management, exploatarea minieră a fost închisă, pentru că nu a mai ţinut pasul cu concurenţa. Toţi angajaţii au fost disponibilizaţi.

Foştii angajaţi ştiu însă că, sub pământ, zace o comoară care, dacă ar fi exploatată, ar aduce locuri de muncă. Potrivit specialiştilor, mina are rezerve suficiente.

E zăcământul, minereul, acum cel care vine cu altă tehnologie, altfel faţă de cum a fost, se poate redeschide. Dar să poată aduce tehnologia, forţa de muncă e şi ar lucra acolo.”, a declarat Ion Flondor, fost angajat al minei de grafit, citat de Știrileprotv.ro.

Asta în timp ce alţii fac miliarde din exploatarea grafenului, un produs ce se obţine din grafit şi este folosit în nanotehnologie.

Cercetătorii americani, de exemplu, lucrează la o tehnică prin care bateriile să capete o rezistenţă mai mare. Iar elementul de bază este grafenul. De altfel, gigantul coreean Samsung a inventat bateriile din grafen, iar acestea se încarcă în doar 12 minute. Alţi mari producători deschid fabrici în mai multe ţări din Europa.