Serviciul post-vânzare ale Apple va face obiectul unei anchete şi a unei supravegheri sporite din partea administraţiei chineze, a relatat vineri Cotidianul Poporului, care pune sub semnul întrebării practicile comerciale al producătorului american.
"Guvernele locale trebuie să ancheteze şi să sancţioneze activităţile ilegale în conformitate cu legislaţia", a precizat un responsabil al Biroului de stat pentru industrie şi comerţ citat de Cotidianul Poporului, care publică în fiecare zi începând de luni articole critice la adresa Apple.
Un responsabil al acestui birou a confirmat pentru AFP că o notă internă a fost difuzată în acest sens.
Cotidianul Poporului, organ al Partidului Comunist, a făcut de asemenea apel la consumatorii chinezi "să pună capăt aroganţei fără egal a Apple", care este acuzată că nu îi tratează la fel de bine pe chinezi ca pe străini în ceea ce priveşte serviciul post-vânzare.
Apple a respins aceste acuzaţii, în comunicate adresate mass-mediei chineze.
Compania californiană trebuie de asemenea să se apere în mai multe cazuri în care este acuzată de încălcare a proprietăţii intelectuale în China.
O procedură judiciară va fi angajată astfel de o companie chineză care susţine că Apple i-a copiat programul de recunoaştere vocală pentru a-şi pune la punct propria aplicaţie, Siri.
La rândul său, o companie de producţie cinematografică, Shanghai Animated Film Studio, a depus plângere la un tribunal din Beijing împotriva Apple, cerându-i producătorului american daune de 3,3 milioane de yuani (414.000 de euro) pentru că a propus descărcarea filmelor sale fără autorizaţie, a relatat cotidianul Hong Kong South China Morning Post.
Contactat de AFP, studioul din Shanghai a refuzat orice comentariu.
Într-un al treilea caz, Apple a plătit 60 de milioane de dolari anul trecut producătorului chinez de calculatoare Shenzhen Proview Technology pentru a pune capăt proceselor judiciare în China privind proprietatea numelui ‘iPad’.
Sursa: Agerpres