Un angajat al companiei Apple a dat în judecată gigantul american pentru încălcarea intimității, având acces complet la datele stocate pe dispozitivele de lucru. Iată despre ce este vorba, mai exact.
Compania Apple, dată în judecată pentru încălcarea intimității
Angajații Apple sunt obligați să utilizeze dispozitivele companiei la locul de muncă, iar aceste dispozitive permit angajatorului un acces extins la datele stocate, conform unui proces intentat de un angajat al companiei.
Pe aceste dispozitive de lucru este instalat un software specializat, care oferă Apple acces complet la informațiile stocate atât local, cât și pe iCloud.
Potrivit acuzațiilor, acest sistem permite Apple să-și monitorizeze angajații chiar și în afara orelor de program sau atunci când aceștia nu se află la birou.
Procesul, intentat la tribunalul din California, susține că angajații Apple sunt practic obligați să renunțe la dreptul lor la intimitate.
„Pentru angajaţii Apple, ecosistemul companiei nu este o grădină împrejmuită. Este o curte de închisoare în care angajaţii, atât la serviciu, cât şi în afara acestuia, sunt supuşi ochiului atotvăzător al Apple” susţine Amar Bhakta, care lucrează pentru compania americană din 2020.
Încălcarea intimității angajaților nu este un subiect favorabil pentru Apple, o companie care, în ultimii ani, a încercat să își construiască imaginea unui apărător al confidențialității.
Gigantul american a intrat și în vizorul Comisiei Europene
Amintim că recent, Apple a intrat și în vizorul Comisiei Europene, care și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că nu toți europenii beneficiază de un acces egal și nediscriminatoriu la serviciile companiei.
Comisia Europeană a transmis o notificare oficială Apple, ridicând preocupări legate de practicile prin care accesul la conținut și servicii este restricționat în funcție de locația geografică, practici ce sunt ilegale în Uniunea Europeană.
Printre serviciile Apple care restricționează accesul utilizatorilor europeni în funcție de locația geografică se numără App Store, Apple TV+, iTunes Store, Books, Podcasts și Apple Music.
Un exemplu relevant pentru utilizatorii din România este Apple TV+, care nu este disponibil în țara noastră, deși este operativ în alte state europene de mai mulți ani.
Uniunea Europeană a avertizat că va impune sancțiuni severe companiei americane, care are la dispoziție o lună pentru a răspunde și a propune soluții pentru remedierea acestei situații. Dacă nu va respecta termenul, Apple riscă amenzi de până la 4% din veniturile sale anuale.
Rețeaua de Protecția Consumatorilor (CPC) și Comisia Europeană au identificat mai multe limitări impuse de Apple Media Services care discriminează ilegal consumatorii europeni pe baza locului lor de reședință. Conform evaluării realizate de rețea, aceste practici sunt incompatibile cu reglementările Uniunii Europene. Mai multe puteți citi aici.