Băneasa Developments a scos la iveală cât a plătit pe taxe și impozite în ultimii 15 ani. Suma este uriașă
Studiul privind impactul companiei în economie arată că în ultimii 17 ani, Băneasa Developments a plătit salarii, taxe și impozite de aproape 1,5 miliarde de euro la bugetul de stat.
În ceea ce privește salariile nete, impozitele și contribuțiile aferente rezultate ca urmare a efectului indus de dezvoltarea proiectului comercial, de birouri și rezidențial, acestea reprezintă 1,46 miliarde de euro, echivalentul a 1,79 miliarde de dolari.
Pentru realizarea acestui centru comercial de lângă Aeroportul Henri Coandă s-au investit 150 de milioane de euro, pentru o suprafață totală de 68.000 metri pătrați.
Băneasa Shopping City a înregistrat o cifră de afaceri de 44 milioane de euro anul trecut, în timp ce profitul net a fost de 22 milioane de euro.
Proiectul Băneasa a susținut un număr mare de locuri de muncă
În perioada 2005-2021, dezvoltarea proiectului Băneasa a susținut în această perioadă un număr semnificativ de locuri de muncă și salariile aferente acestora, arată studiul, care notează că au existat 2.649 de salarii directe plătite în intervalul de timp analizat, dintre care 115 locuri de muncă în 2021, peste 55.000 de salarii indirecte plătite în perioada 2005-2021, dintre care 4.209 locuri de muncă în 2021, 383 de salarii induse plătite în 2005-2021, dintre care 10.323 de locuri de muncă în 2021 și activităţi CSR.
Pentru fiecare loc de muncă direct creat prin activitățile comerciale ale entităților Băneasa în 2021, s-au creat alte 20 de locuri de muncă în cadrul lanțului valoric al clienților (indirect). În plus, pentru fiecare loc de muncă direct și indirect, alte 2 locuri de muncă au fost susținute în cadrul economiei româneşti în 2021.
Prin susținerea acestui nivel de ocupare a forței de muncă, activitatea comercială a entităților Băneasa a susținut 825 milioane de euro în salarii nete pe întreaga perioadă, dar și 638 milioane de euro ca încasări fiscale pentru autoritățile publice.
Investițiile inițiale realizate de entități au fost de aproximativ 165 milioane de euro pentru zona comercială Băneasa, 46 milioane de euro pentru complexul rezidențial și 45 de milioane de euro pentru clădirile de birouri.
Dezvoltarea a continuat cu mai multe centre comerciale
Potrivit studiului, dezvoltarea a continuat cu Băneasa Shopping City, AFI Palace Cotroceni, Mega Mall și Promenada Mall.
Băneasa Business & Technology Park reprezintă aproximativ 3% din totalul suprafețelor locative disponibile în nordul Bucureștiului și reușește să genereze venituri peste media de performanță a altor clădiri de birouri.
Structura pe linii de business a chiriașilor arată că Băneasa Business &. Technology Park se axează pe companii cu un număr mediu până la mic de angajați.
Piața clădirilor de birouri s-a dezvoltat constant în ultimii zece ani, cu tendință generală axată pe zona de nord, iar în ultimii 5 ani s-a extins și spre alte părți ale Capitalei. Acest lucru a dus la o concurență în ceea ce privește prețul.
Deși Băneasa Business & Technology Park funcționează într-una dintre cele mai competitive zone, reușește să își mențină o rată de ocupare peste medie, cu prețuri în linie cu piața. De exemplu, în zona Băneasa, chiria medie de referinţă se situează la 11-13 euro/mp, foarte aproape de nivelul mediu al intervalului de prețuri din oraș, și cu o rată de neocupare de 8%.