După ce compania selectată anterior s-a retras din contract, la mijlocul lunii trecute compania Bulgartransgaz a invitat firmele interesate să construiască acest interconector să depună oferte până la data de 16 octombrie.
Temenuzka Petkova a estimat că, dacă ofertele depuse vor îndeplini cerinţele şi nu vor fi contestaţii depuse împotriva candidatului selectat, este posibil ca un nou contractor să fie selectat la începutul lunii decembrie 2015.
Proiectul privind construirea unui interconector de gaze între România şi Bulgaria este implementat în comun de operatorii de transport de gaze naturale din cele două ţări Transgaz şi Bulgartransgaz. Cele două companii au primit o finanţare de până la 8,9 milioane de euro pentru acest proiect în cadrul Programului European de Recuperare a Energiei (EEPR).
Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea. Totodată, vor fi construite şi două staţii de măsurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.
Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an.
Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane de euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Finanţarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane euro, iar compania românească Transgaz participă cu 10 milioane de euro.
AGERPRES