Compania chineză Junlun Petroleum CO LTD şi-a reiterat interesul de a se implica în procesul de privatizare a combinatului chimic Oltchim, în luna mai urmând să vină o delegaţie de experţi care să se informeze cu privire la detaliile investiţiei, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei remis, miercuri.
Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, s-a întâlnit miercuri cu o delegaţie a companiei chineze Junlun Petroleum CO LTD, condusă de preşedintele Consiliului de administraţie, Xie Chang.
"Compania chineză şi-a reiterat interesul să se implice în procesul de privatizare a combinatului chimic Oltchim, ministrul Mihai Tudose exprimându-şi dorinţa realizării unor paşi concreţi în finalizarea acestui proiect, asigurându-i pe partenerii chinezi de întregul sprijin al Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului", se arată în comunicat.
Preşedintele Consiliului de administraţie al Junlun Petroleum CO LTD a precizat că interesul companiei pentru Oltchim este în continuare crescut, obţinând, în acest sens, şi sprijinul guvernului chinez.
"Xie Chang a anunţat deja vizita unei delegaţii de experţi, în luna mai, care va dori să se informeze asupra tuturor detaliilor concrete în vederea fundamentării investiţiei pe care partea chineză urmează să o facă în România. Astfel va fi elaborat un plan de dezvoltare a societăţii pe 10 ani, care să cuprindă inclusiv introducerea de tehnologii şi produse noi, destinate nu numai pieţelor europene, ci şi celor de pe alte continente", informează Ministerul Economiei.
Combinatul Oltchim se află în insolvenţă de doi ani şi s-a încercat în repetate rânduri privatizarea acestuia, dar fără succes, ultimul termen fiind 15 decembrie, când niciun investitor nu a fost interesat de societatea vâlceană, care are datorii istorice de aproximativ 800 de milioane de euro.
În data de 9 martie, Adunarea Generală a Creditorilor Oltchim a aprobat planul de reorganizare a activităţii combinatului propus de consorţiul de administratori judiciari format din BDO Business Restructuring SPRL, acesta urmând să fie supus aprobării judecătorului sindic la 25 martie 2015.
Administratorii judiciari prevăd ca modalitate de reorganizare a societăţii restructurarea operaţională, restructurarea corporativă şi conversia parţială sau totală a creanţelor creditorilor bugetari în părţi sociale, precum şi vânzarea activităţii societăţii. AGERPRES