Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sancţionat compania de asigurări Euroins cu o amendă de 309.400 lei. Decizia a fost luată după întârzierea soluţionării cererilor de despăgubire şi a plăţilor datorate clienţilor.
Compania de asigurări Euroins a primit o amendă de 309.400 lei de la ASF pentru întârzieri
Așadar, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis că Euroins a fost amendată pentru încălcarea prevederilor art. 21 alin. 4, alin. 1 şi alin.5 din Legea nr. 132/2017.
Prevederile vizează asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, cu modificările şi completările ulterioare.
Compania a rămas cu 842 miliard lei de gestionat în vederea acoperirii rezervelor tehnice
Amintim că Euroins conduce topul companiilor de asigurări după valoarea despăgubirilor plătite pe zona asigurărilor generale, cu peste un miliard de lei în primele nouă luni din 2022, în creştere cu 27,2%.
După plata despăgubirilor, compania a rămas cu 842 miliard lei de gestionat în vederea acoperirii rezervelor tehnice, cedarea în reasigurare şi acoperirea cheltuielilor administrative.
Soluţionarea cererii de despăgubire
Trebuie menționat că Art. 21, care vizează soluţionarea cererii de despăgubire, implică următoarele:
Alin. 1 – În termen de 30 de zile de la data înaintării cererii de despăgubire de către asigurat ori de către partea prejudiciată, asigurătorul RCA este obligat: a) fie să răspundă cererii părţii solicitante, formulând în scris o ofertă de despăgubire justificată, transmisă cu confirmare de primire, în cazul în care se dovedeşte răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite prin asigurarea RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat; b) fie să notifice părţii prejudiciate în scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire.
Alin. 4 – Despăgubirea se plăteşte de către asigurătorul RCA în termen de 10 zile de la data acceptării ofertei de despăgubire prevăzută la alin. (1) lit. a) sau de la data la care asigurătorul RCA a primit o hotărâre judecătorească definitivă sau acordul entităţii de soluţionare a litigiului cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească. Documentele care stau la baza cererii de despăgubire sunt stabilite prin reglementări ale A.S.F.
Alin. 5 – Dacă asigurătorul RCA nu îşi îndeplineşte obligaţiile în termenul prevăzut la alin. (4) sau şi le îndeplineşte defectuos, inclusiv dacă diminuează nejustificat despăgubirea sau întârzie achitarea despăgubirii, acesta este obligat la plata unor penalităţi de 0,2% pe zi de întârziere calculate la nivelul sumei de despăgubire cuvenită sau la diferenţa de sumă neachitată. Plata penalităţilor se face odată cu plata despăgubirii.