Compania americană de comerţ online Vendio, achiziţionată recent de către Alibaba.com, îşi va muta operaţiunile din România în AFI Palace Cotroceni Office, componenta de birouri a mall-ului din Cotroceni, după ce semnat un contract de închiriere pentru o suprafaţă de 545 mp, potrivit companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, intermediarul tranzacţiei.

Vendio îşi va muta sediul începând cu luna ianuarie a anului viitor. AFI Palace Cotroceni Offices este componentă de birouri a dezvoltării AFI Palace Cotroceni şi dispune de o suprafaţă totală închiriabilă de aproximativ 1,400 mp, situaţi la etajul 2 al proiectului de la intersecţia străzilor Vasile Milea şi Timişoara.

Vendio este o companie americană de comerţ online cu sediul în Silicon Valley, care oferă o platformă ce permite comercianţilor să îşi gestioneze simultan vânzările pe Amazon, eBay şi magazinele online Vendio. Compania a fost achiziţionată de curând de către Alibaba.com, cel mai mare site de comerţ online din China. Nucleul de dezvoltare software din România a fost înfiinţat în anul 2000. În prezent, echipa Vendio din România numără peste 33 de specialişti.

Piaţă susţinută de relocări

Potrivit DTZ Echinox, din totalul net închiriat în perioada aprilie – iunie 2010, 89% au reprezentat tranzacţiile tip relocari, 6% preînchirierile, 4% tranzacţiile de subînchiriere, iar 1% extinderi. Aproximativ 50% din tranzacţiile de închiriere din T2 au vizat relocari în zona centrală a Bucureştiului, în aceeaşi perioadă cererea de spaţii de birouri în zona de nord cumulând 28%.

Comparativ cu primul trimestru al anului 2010 când rata de disponibilitate înregistra 18,1% în Bucureşti, la sfârşitul trimestrului doi aceasta a crescut către nivelul de 18,9%, o viitoare creştere fiind preconizată pentru sfârşitul acestui an, odată cu livrări semnificative precum Platinum Business & Convention Centre, Swan Office Park (faza I) sau Nusco Tower.

La sfârşitul primului semestru, piaţa spaţiilor de birouri din capitală cumula un stoc total de circa 1,64 milioane mp închiriabili, aproximativ 53.000 mp reprezentând spaţiile noi livrate în perioada aprilie – iunie 2010 cu o pondere de peste 75% a celor localizate în zone centrale şi semicentrale ale Bucureştiului.