Compania fondată de un român despre care au ajuns să scrie străinii. Ce scrie presa internațională despre firma miliardarului Daniel Dines

inteligență artificială

SURSA FOTO: Dreamstime

O companie fondată de un român a ajuns subiect în presa internațională. Conform Reuters, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat recent că utilizează tehnologia de inteligență artificială dezvoltată de compania UiPath pentru a sprijini fermierii în procesul de solicitare a fondurilor europene, aceasta fiind o premieră într-una dintre cele mai puțin dezvoltate economii digitale din Uniunea Europeană.

UiPath ajută fermierii să obțină fonduri europene

Inteligenţa artificială de la UiPath îi ajută pe fermierii români să acceseze fonduri europene. UiPath, o companie românească evaluată la 13,3 miliarde de dolari după listarea sa la bursa din New York, a furnizat servicii de automatizare și altor agenții agricole. Inclusiv în Norvegia și Statele Unite, scrie Reuters.

AFIR a comunicat pentru Reuters că a început să utilizeze roboți dezvoltați de compania de automatizare software UiPath acum puțin peste doi ani. Acești roboți au preluat sarcinile consumatoare de timp, cum ar fi accesarea bazelor de date ale statului pentru a obține documente cadastrale și judiciare necesare fermierilor, antreprenorilor și instituțiilor de stat care solicită fonduri de la Uniunea Europeană.

De când a început să folosească roboţi, agenţia a gestionat cereri de finanţare în valoare de 5,32 miliarde de euro de la peste 50.000 de fermieri, companii şi instituţii locale, a declarat pentru Reuters directorul AFIR, George Chiriţă.

S-au economisit 784 de zile de căutări

Acesta a precizat că roboții au economisit aproximativ 784 de zile de căutări de documente pentru personalul AFIR.

„Automatizarea bazată pe inteligenţă artificială joacă un rol extrem de important în accelerarea proceselor cheie pentru fermieri şi în eficientizarea acestora”, spune George Chiriţă.

Conform informațiilor furnizate de Reuters, în decursul aproximativ a 20 de ani, agenția a plătit fonduri în valoare de 21 de miliarde de euro. Cu toate că România a devenit unul dintre cele mai active centre tehnologice din Europa. Beneficiem de un bazin de forță de muncă extrem de calificată. Rămânem, totuși, în urma multor alte țări europene în ceea ce privește furnizarea de servicii publice digitale pentru cetățeni și companii. România a întâmpinat dificultăți în accesarea miliardelor de euro din fondurile de dezvoltare ale Uniunii Europene.

Datele Eurostat indică faptul că doar 28% dintre români aveau cel puțin competențe digitale de bază în 2023, cifră sub media Uniunii Europene, care este de 54%. În ceea ce privește serviciile publice digitale pentru cetățeni și întreprinderi, România înregistrează un scor de 45, comparativ cu media UE de 84.

Sursă: Dreamstime

Ce fac roboții

AFIR utilizează soluțiile software furnizate de UiPath pentru automatizarea unor procese birocratice și cronofage. Prin automatizare, AFIR simplifică procedura de obținere a documentelor și autorizațiilor necesare pentru dosarele de finanțare ale fermierilor. Automatizarea facilitează solicitarea directă a documentelor către instituțiile publice și sprijină extragerea informațiilor despre solicitanți și beneficiarii fondurilor de la instituțiile cu care Agenția a încheiat protocoale de colaborare.

Această inițiativă are un impact direct asupra modului în care aceștia accesează finanțările pentru investiții prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Astfel, se oferă un timp redus semnificativ în procesarea dosarelor de finanțare. Totodată, și costuri mai reduse pentru obținerea și depunerea autorizațiilor și avizelor necesare, a arătat AFIR într-un comunicat emis săptămâna trecută.

Astfel, pe baza Codului Unic de Identificare (CUI) și/sau a Codului Numeric Personal (CNP), AFIR a preluat aproximativ 10.000 de certificate constatatoare. Acestea sunt stocate în Sistemul de Gestiune al Documentelor construit prin utilizarea Microsoft SharePoint, în folderul corespunzător fiecărui proiect de investiții.

De asemenea, AFIR preia din sistemul PATRIMVEN al ANAF o serie de documente aferente beneficiarilor. Acestea sunt certificatele de atestare fiscală, cazierul fiscal, bilanțul anual, bilanțul semestrial și istoricul bilanțului.

Se accelerează tranziția către o agricultură digitalizată

La nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, soluțiile de software furnizate de UiPath au fost implementate pentru automatizarea unor proceduri repetitive. Ele sunt pentru obținerea datelor furnizate de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

„Automatizarea bazată pe Inteligenţa Artificială este un motor al progresului şi are potenţialul de a revoluţiona şi accelera tranziţia către o agricultura digitalizată. Prin facilitarea accesului mai rapid şi cu costuri mai mici ale fermierilor români la fonduri europene, AFIR oferă un ajutor necesar acestei categorii care conduce la creşterea performantei în agricultură, creând premisele pentru un parcurs mai bun pentru sectorul agricol din România. Ne bucură parteneriatul strâns cu AFIR şi impactul imediat al rezultatelor obţinute împreună”, a declarat Daniel Dines, cofondator şi Chief Innovation Officer la UiPath.

Automatizarea asigură transformarea facturilor în format PDF

„În momentul de faţă, AFIR utilizează o funcţionalitate nouă – un robot care descarcă de pe E-factura, respectiv de pe site-ul Ministerului de Finanţe, facturile ce reprezintă toate serviciile achiziţionate de AFIR. De asemenea, prin automatizare se asigură şi transformarea ulterioară a acestora în format PDF pentru a putea fi verificate şi introduse în sistemul contabil de către departamentul de resort din Agenţie. Totodată, Agenţia utilizează un robot să descarce din ROCRIS, pe baza CNP/ CUI, extrasul de cazier judiciar pentru persoane fizice şi juridice, precum şi să le încarce pe acestea în SharePoint, în fişierul aferent fiecărui proiect pe care îl gestionează”, a detaliat și Daniel Ifrim, directorul IT al AFIR.

De la începutul acestui an, AFIR a demarat implementarea Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027), prin intermediul căruia fermierii au posibilitatea să acceseze fondurile alocate în valoare de 5,87 miliarde de euro pentru proiecte de investiții în agricultură și dezvoltare rurală.