E.ON și compania maghiară de stat MVM Group au încheiat un acord
E.ON și compania maghiară de stat MVM Group au încheiat un acord referitor la vânzarea diviziei de soluții dedicate gospodăriilor și clienților din România, deținută de E.ON. Detaliile financiare ale tranzacției nu au fost făcute publice. Conform estimărilor, finalizarea procesului de vânzare este programată pentru anul 2025.
”Grupul MVM achiziţionează pachetul majoritar de acţiuni al E.ON Energie România, principalul furnizor de energie din România. Grupul MVM şi Grupul E.ON au semnat luni, 16 decembrie 2024, un acord privind vânzarea şi achiziţia diviziei de soluţii pentru gospodării şi clienţi a companiei E.ON din România. Conform acordului, Grupul MVM va achiziţiona o participaţie de 68% în cadrul E.ON Energie România şi va prelua o participaţie de 98% în E.ON Asist Complet”, arată companiile într-un comunicat.
E.ON Energie România, unul dintre principalii furnizori de gaze naturale și energie electrică din țară, furnizează servicii pentru aproximativ 3,4 milioane de clienți. Alături de aceasta, E.ON Assist Complet operează ca o companie regională specializată în servicii energetice, oferind soluții complete pentru instalarea, întreținerea și optimizarea infrastructurii energetice.
Finalizarea tranzacției este preconizată pentru anul 2025, după ce vor fi obținute toate avizele și aprobările necesare din partea autorităților de reglementare. De asemenea, cele două companii au convenit să nu dezvăluie valoarea financiară a acordului.
„Pasul de astăzi reprezintă o etapă importantă pentru extinderea regională a Grupului MVM. Prin preluarea pachetului majoritar de acţiuni al E.ON Energie România, ne consolidăm poziţia în Europa Centrală şi de Est, asigurând o bază solidă şi continuitate pentru clienţii noştri din România, care vor beneficia în continuare de servicii de cea mai înaltă calitate. Împreună cu echipa de management a viitoarei noastre companii membre, ne propunem să identificăm şi să valorificăm noi sinergii, care să sprijine dezvoltarea pieţei din România şi să întărească rolul Grupului MVM în regiune. Sunt entuziasmat să colaborez alături de colegii noştri din România şi am încredere că vom construi împreună un viitor de succes”, a declarat Károly Mátrai, CEO al Grupului MVM.
Ministerul Energiei a luat act de decizia E.ON
Deși tranzacția nu implică infrastructură critică, Ministerul Energiei a subliniat că statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru o evaluare strictă a acesteia. Procesul de avizare va include analiza normelor de concurență stabilite de Legea Concurenței nr. 21/1996 și a reglementărilor privind investițiile străine directe, prevăzute de Ordonanța de urgență nr. 46/2022. Achiziția va fi examinată și de Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care are rolul de a proteja interesele strategice ale României.
Autoritățile vor analiza inclusiv structura relațiilor comerciale ale MVM, sursele de capitalizare ale companiei și fluxurile financiare din afara Uniunii Europene. Ministerul Energiei a precizat că sunt necesare evaluări detaliate pentru a garanta că această tranzacție respectă interesele economice și de securitate națională ale României.
Ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, și-a exprimat intenția de a se întâlni cu conducerea Grupului MVM pentru a înțelege strategia acestuia pe piața românească. De asemenea, el a încurajat companiile energetice românești să devină mai îndrăznețe, nu doar pe piața locală, ci și la nivel regional. Ministrul a subliniat că securitatea energetică rămâne o prioritate națională, iar toate deciziile vor reflecta angajamentul României față de principiile fundamentale ale liberei concurențe și protecției infrastructurii critice.
„Vom utiliza toate pârghiile legale pentru a evalua şi decide asupra acestei tranzacţii. Avem un singur obiectiv: protejarea interesului naţional. Dincolo de analiza legată de concurenţă, vom verifica şi toate elementele care privesc siguranţa energetică şi respectarea principiilor fundamentale de protecţie a infrastructurii critice şi a pieţei interne de energie. Companiile energetice româneşti trebuie să îndrăznească mai mult, nu doar pe piaţa locală, dar şi la nivel regional. Suntem deschişi unor colaborări care să consolideze rolul României ca actor strategic în sectorul energetic european. România rămâne un pilon de stabilitate în regiune şi un garant al securităţii energetice. Vom continua să ne apărăm interesele strategice cu fermitate şi să promovăm cooperarea regională. Energia este despre mai mult decât curent electric şi gaze naturale. Este despre siguranţa familiilor noastre, despre independenţă naţională şi despre viitorul nostru european. Aceste lucruri nu sunt negociabile”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.