Compania NSO își va concentra vânzările în țările NATO. Este producătoarea programului de spionaj Pegasus
Grupul israelian NSO, care produce controversatul program de spionaj Pegasus, a declarat duminică că directorul său general, Shalev Hulio, va demisiona ca parte a unei reorganizări.
Compania privată, îndatorată, a declarat, de asemenea, că își va concentra vânzările asupra țărilor care fac parte din alianța Alianța Atlanticului de Nord (NATO).
„NSO Group a anunțat astăzi că societatea se va reorganiza, iar directorul general Shalev Hulio va demisiona”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei într-un comunicat.
Directorul operațional al firmei, Yaron Shohat, va „prelua acum conducerea” și va gestiona procesul de reorganizare, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Toate aspectele activității vor fi examinate
Reorganizarea „va examina toate aspectele activității sale, inclusiv eficientizarea operațiunilor sale pentru a se asigura că NSO rămâne una dintre cele mai importante companii de informații cibernetice de înaltă tehnologie din lume, concentrându-se pe țările membre Alianței Nord Atlantice (NATO)”, o referire la alianța politică și militară cu 30 de membri.
Software-ul spion Pegasus este folosit pentru a se infiltra în telefoanele mobile și a extrage date sau pentru a activa camerele sau microfoanele.
NSO Group spune că software-ul este vândut doar agențiilor guvernamentale pentru a viza infractorii și teroriștii, iar vânzările necesită aprobarea guvernului israelian.
Programele de spionaj au fost folosite de guverne străine
Cu toate acestea, se presupune că programele de spionaj au fost folosite de guverne străine împotriva disidenților, jurnaliștilor, diplomaților și membrilor clerului. Printre clienții săi se numără Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Ungaria și India.
În noiembrie 2021, administrația Biden a plasat compania pe o listă neagră a Statelor Unite ale Americii, după ce a stabilit că aceasta a acționat „contrar politicii externe și intereselor de securitate națională ale SUA”.
Noua desemnare – care plasează NSO în compania hackerilor din China și Rusia – a venit la trei luni după ce un consorțiu de jurnaliști care lucrează cu grupul non-profit francez Forbidden Stories a dezvăluit mai multe cazuri de jurnaliști și activiști care au fost piratați de guverne străine care au folosit programul spion, inclusiv cetățeni americani, scrie The Guardian.