Compania olandeză Philips a anunțat recent că va retrage de pe piață între trei şi patru milioane de ventilatoare şi dispozitive respiratorii din cauza unor componente nocive care ar putea provoca pe termen lung un risc mai crescut de cancer.
Producătorul olandez de echipamente medicale Philips a transmis, luni, că va retrage de pe piaţă între trei şi patru milioane de ventilatoare şi dispozitive respiratorii de tip CPAP, vândute la nivel mondial.
Motivul ar fi acela că unele componente din spumă, aflate în construcția produselor, ar putea să se degradeze şi să fie inhalată, transmite Agerpres.
Precizările Philips după ce au descoperit neregulile
Compania Philips a mai spus că deşi această retragere va afecta rezultatele diviziei care se ocupă cu dispozitive respiratorii, acestea vor fi compensate de rezultatele solide înregistrate de alte divizii în ultimul an. Astfel, cu toate că au apărut aceste condiţii neprevăzute, Philips şi-a menţinut estimările anterioare conform cărora vânzările sale vor înregistra o creştere cu o singură cifră în anul 2021.
Ce recomandări a făcut compania
Recomandarea companiei Philips este aceea ca toți utilizatorii de aparate CPAP (Continuous Positiv Airway Pressure – Presiune pozitivă continuă în căile aeriene) să înceteze să le mai utilizeze din acest moment.
Totuși, în cazul ventilatoarelor, doctorii care au pacienţi conectaţi la astfel de dispozitive trebuie să evalueze dacă pericolul reprezentat de bucata de spumă este mai grav decât alte riscuri medicale.
Cum afectează bucata de spumă din produsele Philips
Producătorul Philips a mai precizat că bucata de spumă din produsele sale este utilizată pentru a diminua zgomotul echipamentului. Totuși, aceasta se poate transforma în mici particule care pot fi inhalate și pot duce la iritarea căilor respiratorii şi ar putea provoca cancer. Mai mult, gazele eliberate de spuma care se degradează ar putea fi de asemenea toxice.
Purtătorul de cuvânt al companiei Philips, Steve Klink, a transmis că în prezent producătorul colaborează cu autorităţile sanitare pentru înlocuirea spumei, însă noul material trebuie testat şi verificat astfelîncât să primească toate aprobările necesare în cel mai scurt timp posibil.
„Philips intenţionează să remedieze toate dispozitivele afectate”