Desi impactul crizei financiare s-a reflectat si in industria IT, compania The Red Point a luat masurile necesare pentru a-i contracara efectele.
”Masurile strategice constand in ralierea rapida la semnalele pietei de software, redimensionarea parametrilor de functionare si reorganizarea la nivel operational, comercial si tehnic, au avut un impact benefic asupra profitului companiei. In aceste conditii, compania The Red Point reuseste in 2009 sa aiba un EBITDA de 16% in comparatie cu cel de 7% din 2008. Statutul de producator de software si ponderea mare pe piata de nisa a software-ului dedicat mediului academic constituie factorii determinanti pentru cresterea profitabilitatii. In conditiile dificile de gestionare a cash-flow-ului aferente unui an guvernat de criza s-a reusit mentinerea unei rate acide apropiata de 1 si a unei bune capitalizari a companiei, cu o solvabilitate de 1.3 in 2009.” explica Nela Lungu-Constantineanu, CFO al companiei.
Cifra de afaceri a companiei trece de la o valoare de 12 milioane RON in 2008 la 10.9 milioane RON in 2009, cu o reducere de 9.5% insa pentru 2010 se estimeaza dublarea cifrei de afaceri in baza contractelor semnate pana acum.
Desi criza economica a afectat major sectorul privat in 2009, iar previziunile pentru anul 2010 nu sunt printre cele mai optimiste, compania The Red Point construieste o strategie puternica de revenire in sectorul privat pentru 2011. Daca pana in acest moment The Red Point s-a orientat in zona enterprise, in principal cu dezvoltarea solutiilor de nisa, atat cele proprii cat si ale partenerilor, pentru 2010-2011 compania isi propune remodelarea abordarii la un nivel superior, printr-o extindere a competentelor si a ofertei.
De asemenea, compania se orienteaza pe consolidarea pozitiei de lider al solutiilor software pentru educatie din Romania si pe extinderea solutiilor de management universitar pe pietele externe.
O alta directie strategica a companiei vizeaza abordarea sectorului public local, valorificand oportunitatea accesarii fondurilor structurale. „Administratia publica locala are nevoie, cu siguranta, de o eficienta crescuta in relatia sa cu cetatenii. Chiar daca la nivelul intregii tari asistam la un proces de constientizare pentru factorii de decizie din administratia publica, fondurile nefolosite raman inca la o valoare mare. Institutiile din zona administratiei publice au inceput deja sa manifeste interes pentru solutii informatice – unele dintre ele au facut deja pasul catre implementarea unor sisteme software, altele incep sa creioneze astfel de proiecte. Declara Irina Craciun, Marketing Director al companiei.
“ Viziunea noastra pentru urmatorii 5 ani are la baza dorinta de a deveni lider regional de calibru european in domeniul educatiei. Construim aceasta viziune in secvente iterative, chiar daca 2009 a fost un an foarte dificil. Un eveniment important pentru companie este castigarea unui numar semnificativ de proiecte finantate prin fonduri nerambursabile in cadrul POS DRU, consortii dezvoltate in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si importante universitati.
Implicarea noastra directa va avea un impact semnificativ in mediul educational si in piata muncii din Romania si asta pentru ca, am urmarit valoarea adaugata pe care o vom aduce sistemului educational si capacitatii acestuia de a plasa forta de munca pe pietele din Romania. Sunt concepte specifice mediilor inovative si flexibile de invatare, instrumente noi de comunicare, toate fiind plasate intr-un singur context: educatia.
Un impact de asemenea amploare dorim sa cream si in sectorul privat printr-o strategie sustinuta de nivelul inalt de expertiza al echipei si complexitatea solutiilor proprii si cele ale partenerilor nostri.” declara Alexandru Uglea, CEO al companiei The Red Point.
The Red Point este o companie cu capital integral romanesc al carei actionariat este detinut de Alexandru Uglea, Elvis Ciocoiu si Vasile Catea. Compania The Red Point furnizeaza aplicatii, solutii si servicii IT personalizate. Dezvoltarea de expertize pentru o serie de aplicatii si limbaje de programare complexe, parteneriatele strategice initiate si consolidate cu jucatorii din piata solutiilor de software si hardware, ofera un suport important in concretizarea viziunii companiei.