O dată la fiecare doi ani Messe Frankfurt devine casa celor mai mari producători de componente, comercianți de piese și prestatori de servicii din industria auto. Ajunsă la cea de-a 25-a ediție, Automechanika a adunat la start peste 5.000 de expozanți în standurile cărora au intrat 133.000 de vizitatori.
Cea de-a 25-a ediție a Automechanika Frankfurt s-a desfășurat între 11 și 15 septembrie 2018 și este parte a unui adevărat fenomen mondial. Pe lângă evenimentul din capitala financiară a Germaniei, târgul destinat oamenilor de afaceri implicați în comerțul cu piese auto și servicii conexe are „clone” în alte 16 orașe din întreaga lume precum Buenos Aires, Mexico City, Shanghai, Madrid, Moscova, Birmingham, Istanbul, Dubai, Riyadh, Atlanta și Astana. În total, la evenimentele desfășurate sub egida Automechanika participă anual circa 20.000 de expozanți și 600.000 de vizitatori.
Firme românești la o expoziție mondială
Pe lângă nume mari din industria auto mondială, la ediția din acest an a Automechanika Frankfurt au luat parte și câteva companii din România. Pavilonul românesc desfășurat pe o suprafață de 82 mp a grupat firme precum Autonova SA, Componente SA, Dalpa Industries, Euro Sandow, Fermit SA, MDE Converting, MEFIN SA sau MS CH FINAL. Reprezentante ale unui industrii cu 227.000 de angajați care generează, conform Asociației Constructorilor Români de Automobile (ACAROM), peste 23,5 miliarde de euro, 14% din PIB-ul României și circa 24% din totalul exporturilor naționale, firmele prezente la eveniment au fost vizitate la standuri de lideri globali în domeniul producției, cercetării și inovării de echipamente, componente și accesorii pentru industria auto, un sector cu o dezvoltare foarte dinamică și o concurență pe măsură. În acest context, organizatorii târgului au pus un accent deosebit pe protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, oferind servicii de consultanță pe această temă, atât vizitatorilor cât și expozanților.
Prezenți în pavilionul românesc de la Automechanika, reprezentanții companiei Autonova au declarat pentru Capital că au avut ocazia să interacționeze cu multiple companii cu care colaborează și cu posibili noi clienți de pe toate continentele. „Ceea ce am observat în acest an este o efervescență în creștere a dorinței de a face afaceri la nivel internațional. Am constatat din partea corporațiilor un accent deosebit pe viitor, în special pentru dezvoltarea vehiculelor inteligente, a celor electrice și a digitalizării în domeniul auto. Pentru companiile românești prezente la acest eveniment, așa cum suntem și noi, Autonova SA Satu Mare, această expoziție oferă ajutorul necesar pentru a fi integrați în circuitul global al afacerilor din industria auto și interacțiunea cu cea mai largă paletă de posibili noi parteneri”, a explicat pentru Capital vicepreședintelel Autonova, Ciprian Dan Costea.
(Articol publicat în numărul 1 al revistei Capital apărut în luna octombrie. Numărul din noiembrie al revistei este disponibil acum la toate centrele de difuzare a presei.)