Sectorul chimic de la BVB continuă să surprindă prin evoluțiile companiilor de profil. După ce Azomureș Târgu-Mureș a urcat cu aproximativ 50% în acest an, a venit și rândul Oltchim Râmnicu-Vâlcea să se aprecieze masiv, în ciuda problemelor financiare prin care trece combinatul.
Interesul investitorilor față de titlurile Azomureș, controlat de turcii de la Transworld Fertilizers Holding, s-a manifestat pe fondul unui profit net record, de 148 milioane lei în 2010 (de aproape 16 ori mai mare decât rezultatul din 2009), la o cifră de afaceri de 1,2 miliarde lei.
Pentru cel de-al treilea combinat chimic, Amonil Slobozia, lucrurile nu stau atât de bine, producția fiind oprită temporar de Ioan Niculae din cauza eliminării de anul trecut a subvenției la gaze, oarecum ciudat în condițiile în care societatea InterAgro a anunțat că dorește achiziționarea combinatului chimic Doljchim, încă deținut de OMV Petrom. Compania austriacă intenționează să renunțe complet la partea de chimie și petrochimie, fiind inclus aici și Doljchim.
Titlurile Azomureș se tranzacționau, săptămâna trecută, la nivelul de 0,71 lei, la care compania are o capitalizare de 376 milioane lei. Chiar și la acest preț, indicatorii sunt favorabili datorită profitului foarte mare de anul trecut. Indicatorul PER (raportul dintre cotație și profit) este de 4,06 puncte, nivel care arată o societate subevaluată. Iar loc de creștere mai există, conform ultimelor evaluări ale brokerilor. Target Capital a calculat un preț țintă pentru AZO de 0,8 lei în acest an, iar Tradeville, o cotație de 0,7551 lei.
Privatizarea Oltchim s-ar putea amâna
Dacă Azomureș a crescut pe fondul unor rezultate financiare pozitive, Oltchim a urcat doar pe zvonuri și declarații. Combinatul vâlcean, care a consemnat pierderi de 214 milioane lei, a trecut pe lista FMI a companiilor de stat monitorizate, iar acum îi este căutat un pețitor pentru privatizare. „Eventualitatea unei privatizări a dus la o creștere a titlurilor Oltchim cu 25% în luna martie“, spune Daniela Ropotă, analist la societatea de brokeraj Intercapital Invest.
Un pachet de acțiuni de 6,5% din capitalul social al Oltchim a și fost vândut de SIF Oltenia către compania Nachbar Services, înregistrată în Cipru, care și-a mărit astfel participația la 11,9%. Tranzacția arată că există interes și pentru privatizarea combinatului, însă situația financiară dezastruoasă din prezent nu ajută statul să ia un preț prea bun pe acțiuni.
De altfel, șeful Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, Vlad Cazana, a declarat recent că privatizarea nu este oportună deoarece capitalizarea companiei este foarte redusă. Oltchim ar putea deveni rentabilă după de Comisia Europeană va aproba conversia în acțiuni a creanței Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului, aprobare care nu se știe însă dacă va fi primită.
Oltchim încearcă să încheie un contract pe 15 ani pentru achiziția de gaze industriale de la societatea Linde Gas România, pentru a-și asigura necesarul de gaze pentru producție. Un activ la care, cel puțin deocamdată, s-a renunțat este cumpărarea Arpechim, urmând ca planurile de dezvoltare din următorii ani să fie elaborate fără acest combinat.
Față de cotația de la mijlocul lunii februarie, de 0,2 lei pe acțiune, nivel la care Oltchim a stagnat de la începutul anului, titlurile combinatului au crescut mai mult de dublu, ajungând până la un maxim de 0,49 lei săptămâna trecută și la 0,45 lei în ședința de miercuri. Capitalizarea companiei era de 154 milioane de lei.
Și acțiunile Amonil Slobozia au fost atinse de efervescența tranzacțiilor cu acțiuni din sectorul chimic, însă nivelul a fost mai degrabă speculativ. Compania înregistrează o capitalizare de 16,7 milioane lei, la un nivel al cotației de 0,015 lei pe acțiune, apropiat de cel de la începutul anului. Amonil a înregistrat un profit net de 0,4 milioane lei anul trecut, dar a fost rezultatul câștigurilor financiare, nu operaționale.
154 milioane lei era capitalizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea săptămâna trecută, după o creștere a cotației de la 0,2 lei, în februarie, la 0,45 lei