Estimari Un studiu realizat de Hewitt distruge mitul creşterilor masive ale salariilor în 2007. Nici în 2008 nu se anticipează majorări spectaculoase. Vestea bună este că studiul a fost făcut doar în marile companii, unde salariile sunt consistente. Aşa că, angajaţii din firmele mai mici pot să mai viseze la măriri considerabile în acest an. Anul trecut, în companiile cu salarii mari, creşterea veniturilor angajaţilor a fost nesemnificativă. Studiul salarial recen
Estimari Un studiu realizat de Hewitt distruge mitul creşterilor masive ale salariilor în 2007. Nici în 2008 nu se anticipează majorări spectaculoase. Vestea bună este că studiul a fost făcut doar în marile companii, unde salariile sunt consistente. Aşa că, angajaţii din firmele mai mici pot să mai viseze la măriri considerabile în acest an.
Anul trecut, în companiile cu salarii mari, creşterea veniturilor angajaţilor a fost nesemnificativă. Studiul salarial recent încheiat de Hewitt, în parteneriat cu Pluri Consultants România, distruge mitul creşterilor salariale la o „maximă istorică“, vehiculat anul trecut prin intermediul altor specialişti din resurse umane. Media creşterilor salariale în 2007 a oscilat în jurul a cinci puncte procentuale. Trebuie menţionat că în studiul Hewitt au intrat numai companii mari, multinaţionale. „Nu vorbim despre creşterile înregistrate prin Institutul Naţional de Statistică, unde baza este alcătuită din salarii foarte multe şi mici“, precizează Mădălina Popescu, director general la Pluri Consultants. „Au crescut într-adevăr semnificativ salariile în domeniul comercial, dar în aceste cazuri nivelurile erau foarte mici. Majorarea de la 500 la 700 de lei a salariilor lucrătorilor din comerţul cu amănuntul a fost spectaculoasă, dar numai în expresie procentuală. Câtă vreme avem inflaţie de o cifră, de ce ar fi fost creşteri de 30% în companiile cu salarii mari? – se întreabă Mădălina Popescu. Marile companii nu fac cadouri!“
Ajustările făcute la grilele salariale în marile companii denotă intrarea pieţei într-o etapă de stabilizare. Această tendinţă se va menţine şi în acest an. Directoarea companiei de consultanţă anticipează că în 2008 nu vom mai asista la creşteri salariale mai mari de cinci procente. În schimb, vor avea loc modificări ale schemelor de abordare a structurilor salariale în cadrul companiilor. Schimbările se văd clar din sintezele analitice ale studiului Hewitt, Total Compensation Measurement 2007, dar şi din reacţiile înregistrate pe piaţa muncii.
53% din companii nu au structura salariala legata de evaluarea postului
O primă concluzie a specialiştilor Pluri Consultants, care au scanat piaţa salarială la nivelul marilor companii din România, se referă la faptul că peste jumătate din participantele la studiu nu au o structură salarială formalizată, deşi aproape 80% din respondenţi declară că au un sistem formal de evaluare a posturilor.
Explicaţia este simplă: ca să facă faţă variaţiilor salariale de pe piaţa muncii, foarte multe companii au renunţat la sistemul de remunerare legat direct de post. Cu alte cuvinte, la cel asociat cu indicatorii de rentabilitate a companiei.
„Dacă firma găseşte un candidat potrivit cu nevoile sale, explică Mădălina Popescu, sistemul de remunerare propriu o poate împiedica să-l atragă, pentru că acesta vine numai pentru un anumit salariu, cel pe care l-a avut într-o altă companie sau care se vehiculează, la un moment dat, pe piaţă.“ Companiile care au ţinut la sistemele formale au constatat că lipsa de flexibilitate în negocierea salariului pentru anumite posturi sau persoane a generat pierderi mai mari decât câştigurile calculate prin respectarea structurii de remunerare.
Studiul Hewitt arată că 40% din companii nu au definit o legătură clară între valoarea postului şi piaţa muncii. Aşa se explică fluctuaţia extraordinar de mare cu care s-au confruntat companiile în anul 2007.
80% din companii ofera salarii similare in toata tara
A doua concluzie importantă a studiului, care vine să distrugă un alt mit de pe piaţa muncii din România, se referă la diferenţele salariale dintre Bucureşti şi provincie. 80% din companii declară că nu mai există nicio diferenţă geografică între salarii. Dimpotrivă! Anul trecut s-a ajuns la paradoxul să se ofere candidaţilor salarii mai mari decât cele practicate în Capitală pentru a-i aduce din provincie. Aşa se şi explică de ce procentul de majorare a salariilor de bază este cel mai mare la categoria specialiştilor (4,6%).
Pe fondul crizei de profesionişti de pe piaţa muncii, fenomenul se va regăsi şi în acest an.