In total, companiile de asigurare din Romania au incasat in 1998 prime ce au totalizat 2.491 miliarde lei. Cu alte cuvinte, fiecare cetatean a contribuit cu o suma de 110.000 lei la incasarile din asigurari. La un curs mediu de 8.875 lei pentru un dolar in 1998, prima de asigurare pe cap de roman nu depaseste 13 dolari. Pentru comparatie, cifrele sunt cel putin triple in tarile Europei Centrale si de pana la 100 ori mai mari in vestul continentului.
Vestea buna este ca, ajustand totalul primelor incasate cu rata inflatei (40,6% pentru 1998), rezulta o crestere a pietei cu 35,83% fata de 1997. Ponderea asigurarilor in totalul economiei romanesti este si ea in crestere, ajutata fiind de declinul general inregistrat in restul sectoarelor. „In conditiile in care produsul intern brut a scazut in 1998, este de asteptat ca ponderea incasarilor din asigurari sa creasca la 0,8 – 0,9%, comparativ cu 0,5% in 1997”, este de parere Nicolae Crisan, director general al Oficiului de Supraveghere a Activitatii de Asigurare si Reasigurare din Ministerul Finantelor.
Vestea mai putin buna, din punctul de vedere al societatilor de asigurare, este aceea ca despagubirile au crescut de doua ori mai repede decat incasarile. Fata de 1997, cu 63,54%. In opinia oficiului, acest lucru indica faptul ca asiguratii sunt acum mult mai constienti de drepturile ce li se cuvin. Adica stiu, mai bine decat pana acum, sa ceara companiilor de asigurare plata despagubirilor.
Interesant este faptul ca cea mai mare crestere a incasarilor au inregistrat-o societatile de asigurare de viata, 73% fata de 1997, cresterea medie a intregii piete fiind de 35,83%. Explicatia nu sta neaparat in dorinta crescuta a romanilor de a se proteja. Mai degraba, este vorba de un numar mai mare de societati de asigurare de viata care au emis polite in 1998 si de cresterea primelor de asigurare. Raportul intre primele incasate si sumele asigurate platite comparativ cu anul 1997 este favorabil primului indicator. Sumele asigurate platite au crescut cu 55,63%.
Din punctul de vedere al asigurarilor altele decat cele de viata, raportul este invers.
Daca primele incasate au crescut cu 33,4% fata de 1997, daunele platite au fost cu 63,54% mai mari. Ceea ce inseamna fie ca, potrivit lui Nicolae Crisan, asiguratii au invatat sa-si ceara drepturile si sa scoata bani de la societatile de asigurare, fie ca societatile au fost mai neatente in ceea ce priveste primirea unor riscuri in asigurare.
Cert este faptul ca asigurarile reprezinta unul dintre putinele domenii aflate in ascensiune in acest moment. Este adevarat ca cea mai mare parte a incasarilor provine, in continuare, de la un numar relativ mic de societati.