Companiile de asigurări aveau active de 24,3 miliarde lei la final de 2021. Date oficiale ASF

Valoarea fondurilor proprii eligibile ale asigurătorilor pentru a acoperi cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) a ajuns la 6,21 miliarde lei la finalul anului 2021, în scădere uşoară cu 1%, faţă de anul 2020, în timp ce fondurile eligibile pentru acoperirea cerinţei minime de capital (MCR) s-a situat la un nivel de 5,90 miliarde lei. cu 0,3% mai puţin în 2021 faţă de 2020, arată datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor în 2021.

„O analiză comparativă între situaţia de la 31.12.2021 şi cea existentă la finalul aceleiaşi perioade a anului 2020 indică o scădere a cerinţei de capital de solvabilitate cu aproximativ 3%, respectiv o creştere de circa 10% în cazul cerinţei de capital minim”, se arată în raportul ASF.

Valoarea cerinţei de solvabilitate SCR a ajuns în 2021 la 3,39 miliarde lei, men­ţinând trendul ascendent din ulti­mii patru ani, în timp ce valoarea ce­rin­ţei de capital minim MCR a atins maxi­mul ultimilor cinci ani, de 1,40 miliarde lei în 2021.

Informațiile publicate anterior de ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară a salutat anterior adoptarea de către Parlamentul României a Legii privind reducerea impozitului pentru investitorii de pe piața de capital.

Această nouă lege oferă o perspectivă diferită în ceea ce privește dezvoltarea pieței de capital autohtone, având în vedere că simplifică aspecte de ordin fiscal ce puteau constitui bariere pentru accesul la bursă al populației.

Facilitățile oferite prin intermediul noii legi vor încuraja cu siguranță micii investitori, impozitarea la sursă ducând la o debirocratizare a declarării veniturilor obținute din investițiile pe piața de capital, dar și la o ușurare a poverii fiscale. Mai mult, legea reprezintă un factor care va susține implicarea pe termen lung a investitorilor de retail în tranzacțiile bursiere.

„Prevederile noii legi dedicată pieței de capital vor genera cu siguranță un interes crescut în rândul celor care nu au abordat, până acum, piața de capital și vor transforma bursa într-un instrument și mai atractiv pentru finanțarea companiilor. Autoritatea de Supraveghere Financiară a contribuit la conturarea acestui nou cadru legal, cu implicații semnificative pentru dezvoltarea pieței de capital pe termen lung. Din aceste considerente, este de remarcat largul consens în ceea ce privește implicarea în realizarea acestei legi” a declarat domnul Nicu Marcu, Președintele ASF.