Românii îşi pot permite un pachet minim de asigurări de persoane de 200 de lei/lună, iar acest efort financiar reprezintă aproximativ 10% dintr-un salariu mediu net de 2.104 lei ( salariu mediu brut de 3.000 de lei), susţin specialiştii în asigurări.
În baza contextului economic din prezent, pachetul minim de protecţie, pe care un român şi-l poate permite, este alcătuit din asigurare de sănătate – 100 lei/lună, asigurare de viaţă la o valoare medie a creditului de 40.000 euro – 70 lei/lună şi asigurare de accidente persoane – 100 lei/an (8,33 lei/ lună), a declarat Sorin Mititelu, CEO al companiei BCR Asigurări de Viaţă VIG, cu prilejul unui colocviu financiar-bancar la Predeal, organizat de Finmedia.
Costul total al acestui pachet minim de protecţie poate fi aproximat la 200 de lei/lună, din care 178 lei/lună pentru partea de protecţie, a precizat Sorin Mititelu.
În România, pentru un salariu brut de 3.000 lei, echivalent cu salariu net de 2.104 lei, valoarea contribuţiilor salariale plătite de către un contribuabil către stat este de 1.084 lei. Un procentaj de 36 % din valoare brută a salariului este reprezentată de contribuţiile sociale.
Pe piaţa românească de asigurări, ca valoare a primelor brute subscrise de companiile de asigurări, asigurările generale (non-viaţă) reprezintă 80%, iar asigurările de persoane – 20%.
Deşi nu au o contribuţie semnificativă în totalul asigurărilor din România, asigurările de persoane reprezintă o piaţă mică numai în aparenţă, ca număr de contracte fiind comparabile cu asigurările de locuinţe – aproximativ două milioane. Astfel, din cele patru milioane de credite existente în România, circa jumătate includ şi o componentă de asigurare de viaţă.
Piaţa românească de asigurări este dominată de asigurările obligatorii, cum sunt RCA şi PAD. Numai 500.000 de persoane au încheiat voluntar, facultativ contracte de asigurare, spun specialiştii în domeniu.
Sorin Mititelu a atras atenţia şi asupra problemei distribuţiei produselor de asigurare şi a motivaţiei de a vinde astfel de produse.
"Cât timp distribuţia trăieşte atât de bine, chiar şi în zona unor comisioane de 1%, din RCA, nu e loc pentru alte produse. Poate la un monent dat online-ul va rezolva această problemă, sper cât mai curând, pentru a ajunge într-o zonă de normalitate", a afirmat reprezentantul BCR Asigurări de Viaţă VIG. Agerpres