Companiile de gaze din Germania dau în judecată Gazprom. Gigantul rus a încălcat contractele

Compania rusă de gaze Gazprom se confruntă cu noi cereri de despăgubiri din partea Germaniei. Compania energetică RWE a inițiat o procedură de arbitraj împotriva Gazprom pentru nerespectarea obligațiilor de livrare de gaze. Un purtător de cuvânt al companiei a confirmat acest lucru pentru Handelsblatt.

RWE este a doua companie energetică germană care cere Gazprom să plătească. Săptămâna trecută, cel mai mare importator de gaze din Germania, Uniper, a anunțat că va cere daune de miliarde de euro de la gigantul rus.

Atât Uniper, cât și RWE aveau contracte fixe de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom. Însă, de la începutul lunii septembrie, compania rusă nu a mai livrat gaze Germaniei prin conducta Nord Stream 1.

Prin urmare, Uniper și RWE trebuie să achiziționeze gazul la prețuri ridicate de pe piața mondială și să continue să îl furnizeze companiilor municipale și altor clienți în condițiile favorabile deja convenite.

Companiile germane doresc ca Gazprom să suporte pierderile suferite în acest fel. Dar care sunt șansele lor de succes?

Gazprom consideră că cererile de despăgubiri sunt „nelegale”

În afară de Uniper și RWE, alți importatori europeni de gaze ar putea încerca să obțină rambursări de la Gazprom. Fosta Gazprom Germania, care acum se află în mâinile statului german sub numele Sefe, a confirmat pentru „Tagesspiegel Background” în urmă cu ceva timp că în prezent examinează „pretențiile existente și viitoare ca urmare a încetării livrărilor de gaze”.

Cel de-al treilea importator de gaze din Germania, VNG, a declarat, de asemenea, pentru Handelsblatt, că analizează toate opțiunile pentru a limita pagubele în cea mai mare măsură posibilă. Importatorul austriac de gaze OMV și multinaționala energetică Shell nu au dorit să comenteze. Dar și aceștia ar putea, teoretic, să formuleze pretenții împotriva Gazprom.

Sumele în joc sunt foarte diferite pentru aceste companii. La marele importator de gaze Uniper, costurile suplimentare pentru achizițiile de înlocuire a gazelor se ridică până în prezent la 11,6 miliarde de euro, potrivit directorului general al Uniper, Klaus-Dieter Maubach. Și este posibil ca în lunile următoare să se adauge alte miliarde de euro.

La RWE, pe de altă parte, volumele de gaze care nu s-au materializat sunt relativ mici. În timp ce Uniper ar fi trebuit să primească aproximativ 200 de terawați-oră de gaz din Rusia, RWE se aștepta la un volum de livrare de numai 15 terawați-oră până în 2023.

Compania a primit totuși o parte din această sumă, așa cum era prevăzut. Analistul Guido Hoymann de la Metzler Bank estimează că RWE a înregistrat probabil costuri de mai puțin de un miliard de euro din cauza volumelor de gaz lipsă. El presupune că zece terawați-oră nu au fost livrați și că RWE a trebuit să îi achiziționeze de pe piață la un cost suplimentar de aproximativ 100 de euro pe megawatt-oră, scrie Handelsblatt.