Mihai Precup a subliniat necesitatea unei reprezentativităţi mai mari a sectoarelor economice în cadrul Bursei de Valori Bucureşti, având în vedere că, în prezent, o mare parte din piaţa de capital este dominată de companiile de stat.

Piața de capital și performanța de azi

„Mă bucur foarte tare să mă aflu la a şaptea ediţie a cărţii. Astăzi încheiem ciclul pentru 2024. Abia aştept să văd ce se întâmplă în 2025 Arena – şi este foarte inspirat numele pe care l-aţi ales. Arena este despre performanţă, despre transparenţă, guvernanţă corporativă. De curând, participam la o discuţie (…) şi concluzia era că avem investitori, avem bani, fonduri de pensii interesate să vină spre piaţa de capital. Ceea ce ne lipseşte sunt oportunităţile.

Astăzi, uitându-mă cu atenţie la cea de-a şaptea ediţie, am văzut câte companii mari şi interesante avem şi potenţial candidaţi pentru Bursa de Valori şi îmi doresc să văd mai mulţi candidaţi pe Bursa de Valori Bucureşti, pentru că reţineţi ce vă spun: avem nevoie de o reprezentativitate mai mare a sectoarelor de activitate în cadrul Bursei de Valori Bucureşti.

Astăzi, după cum bine ştiţi, îndrăznesc să spun că Guvernul României şi-a făcut într-un fel treaba, pentru că peste 50% din piaţa de capital este generată de companiile de stat. Prin acest clasament, prin această carte se arată că există candidaţi, putem să avem companii care să concureze celor de stat, care să atragă capital înspre Bursa de Valori Bucureşti”, a afirmat Precup.

Secretarul de stat a menţionat că guvernul român a realizat progrese semnificative în stimularea pieţei de capital, dar a subliniat că sunt necesare mai multe oportunităţi pentru investitori.

Piața de capital, viziune pe termen lung

De asemenea, Precup a adus în discuţie succesul titlurilor de stat Fidelis, menţionând că acestea au permis mii de investitori să participe pentru prima dată pe piaţa de capital din România, creând o oportunitate de a investi în acţiuni şi alte instrumente financiare.

El a mai subliniat importanţa viziunii pe termen lung în cadrul mediului de afaceri, îndemnând antreprenorii să se concentreze mai mult asupra viitorului economiei decât asupra alegerilor politice imediate. De asemenea, a exprimat speranţa ca mai mulţi antreprenori să participe la dezvoltarea Bursei de Valori Bucureşti, contribuind astfel la diversificarea pieţei de capital din România.

„Avem, de asemenea, titlurile de stat Fidelis, unde statul încă o dată a jucat un rol extrem de important, pentru că mii de investitori de retail au participat, care în mod normal poate nu ar fi venit pentru prima dată pe piaţa de capital dacă nu ar fi fost oportunitatea aceasta de a investi în titlurile Fidelis.

Şi iată că prin aceste emisiuni de obligaţiuni la nivel guvernamental am dat oportunitatea unor oameni să vină să investească pe piaţa de capital şi care la un moment dat să se întoarcă spre acţiuni, înspre alt tip de investiţii, înspre companii.

Îmi aduc aminte, când am acceptat provocarea de a deveni secretar de stat prima dată la Ministerul Finanţelor, mama mi-a zis ce fel de om vreau să fiu. Şi am întrebat ‘Ok, ce înseamnă asta?’ ‘Să fii lider sau conducător?’. Şi am întrebat-o care este diferenţa.

A fi lider înseamnă a te gândi la următoarele generaţii, conducător în administraţia centrală la următoarele alegeri. În această carte am văzut foarte mulţi antreprenori care se gândesc mai mult la următoarele alegeri decât la următorul exerciţiu financiar şi cred că despre aceşti antreprenori este vorba şi sper să vă văd şi în arena Bursei de Valori Bucureşti, pe piaţa de capital”, a afirmat Mihai Precup.

O piață competitivă în Europa Centrală și de Est

Bursa de Valori București (BVB) se află într-un proces continuu de consolidare a unei piețe competitive în Europa Centrală și de Est, oferind oportunități de finanțare pentru companiile care doresc să atragă investiții din piața de capital românească.

În ultimele luni, BVB a înregistrat o creștere semnificativă a fluxurilor , provenind atât din partea investitorilor instituționali, cât și din partea celor de retail, atât din România, cât și din afaceri internaționale. Această evoluție reflectă dinamismul pieței de capital din România, care se află pe o traiectorie ambițioasă de dezvoltare.

În ciuda provocărilor economice globale, perspectivele de creștere ale pieței din România sunt extrem de optimiste. De asemenea, BVB continuă să atragă un număr din ce în ce mai mare de companii care vor să-și finanțeze dezvoltarea prin accesul la capitalul disponibil pe piața locală, oferind astfel o oportunitate importantă pentru cei care doresc să investească în sectoare cheie ale economiei românești.