Companiile de stat monitorizate în cadrul Acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) vor disponibiliza aproape 7.000 de angajaţi până cel târziu la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, pentru îmbunătăţirea performanţelor, potrivit Memorandului tehnic de înţelegere cu FMI, publicat miercuri seară pe pagina de Internet a instituţiei.
O dată cu Memorandumul a fost publicată şi Scrisoarea de intenţie a autorităţilor române.
Potrivit documentelor citate, cele mai semnificative disponibilizări vor fi efectuate de companiile de transport feroviar, respectiv CFR Marfă, care îşi va reduce personalul cu 3.000 de poziţii până la sfârşitul lunii iulie, CFR SA – cel puţin 1.500 de poziţii reduse până la sfârşitul lunii iulie şi CFR Călători – cel puţin 1.000 de poziţii vor fi reduse până la sfârşitul lunii iulie. Alte companii care vor efectua reduceri de personal în perioada următoare sunt: Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care îşi va reduce personalul cu cel puţin 600 de poziţii comparativ cu 2010 până la jumătatea lunii iulie, Intervenţii Feroviare SA – cel puţin 30 de poziţii până la sfârşitul lunii august, Electrificare CRF – cel puţin 110 poziţii până la sfârşitul lunii august, Telecomunicaţii CFR – cel puţin 100 de poziţii până la sfârşitul lunii august, Complexul Energetic Turceni – 200 de posturi vor fi reduse până la sfârşitul lunii septembrie şi Termoelectrica – cel puţin 300 de poziţii până la sfârşitul lunii iunie.
FMI a anunţat luni seară că a pus la dispoziţia României o nouă tranşă de circa 480 de milioane de euro în cadrul acordului de tip preventiv. Această a doua tranşă a împrumutului în valoare de 3,5 miliarde de euro, acordat în martie, a fost deblocată luni de Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional.
În acest context, John Lipsky, directorul general interimar al Fondului Monetar Internaţional, a arătat că o implementare promptă a planurilor de reformă pentru întreprinderile cheie de stat, incluzând o implicare mai mare a sectorului privat, îmbunătăţire legislaţiei şi preţuri orientate către piaţă, va fi esenţială pentru a îmbunătăţi eficienţa economică şi a stimula creşterea în România.
‘România a avut un start bun în cadrul noului aranjament. Toate ţintele din program au fost îndeplinite, ceea ce arată angajamentul autorităţilor pentru continuarea reformelor. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a implementa reforme structurale mai puternice în sectorul companiilor de stat, astfel încât să nu fie pierdute câştigurile economice din reformele anterioare şi pentru a spori oportunităţile pentru investiţii şi creştere’, a spus John Lipsky.
SURSA: Agerpres