Analizând cifrele financiare pe 2017, cele publicate sau anunțate, calculele Capital arată că aceste companii vor trebui să “verse”către acționari circa 3,7 miliarde de lei ca dividend. Pentru că statul nu deține 100% aceste companii, pentru a afla cât va fi partea lui, trebuie să luăm fiecare companie în parte.
Pe baza rezultatelor financiare din 2017 ale companiilor de stat și luând în calcul ordinul care le obliga la vărsăminte în cotă de 90% din profit, publicația noastră vă prezintă un ordin de mărime al sumelor pe care firmele le vor vărsa la buget.
De precizat, calculele de mai jos reprezintă sumele nete care revin acționarilor, după aplicarea impozitului specific de 5% pe dividend, considerând o cotă unică de vărsământ de 90%.
Romgaz este cea mai profitabilă companie a statului, înregistrând, anul trecut un profit net de 1,8 miliarde de lei. 90% din această sumă înseamnă 1,62 miliarde de lei, din care statul, care deține 70% din acțiuni, va încasa 1,05 miliarde.
Surse din conducerea Hidroelectrica au precizat, pentru Capital, că profitul net realizat în 2017 se situează în jurul a 1,1 miliarde de lei. 90% reprezintă 1 miliard de lei, din care statul, cu 80% deținere, își va lua 760 de milioane de lei.
Transgaz Mediaș și-a publicat rezultatele de anul trecut, care indică un profit net de 510 milioane de lei. 450 de milioane de lei reprezintă dividendele, iar statul, cu o participație de 58,5%, va încasa 234 milioane de lei.
Nuclearelectrica are un profit de 300 de milioane de lei și va vărsa la dividende 270 de milioane de lei. Deținerea statului, de 82,5%, îl îndreptățește la un cuantum al dividendelor de 257 de milioane de lei.
Complexul Energetic Oltenia a avut un profit estimat de circa 200 de milioane de lei, 180 de milioane de leise vor duce la dividende, statul, cu 77%, urmând să încaseze 132 milioane de lei. În acest caz, rămâne rezerva distribuirii de dividende, pentru ca CEO are profit după șase ani la rândul de pierderi, care, în mod normal, ar trebui acoperite din rezultatele obținute în anii cu profit.
Monopolul transportului de energie electrică, Transelectrica, a înregistrat un profit net de doar 26 de milioane de lei, în scădere cu 90% față de 2016. 23 de milioane de lei se duc la dividende, partea statului, care deține 59%, fiind de 13 milioane de lei.
Conpet Ploiești, operatorul de transport al țițeiului, a avut un beneficiu de 74 de milioane de lei, 67 de milioane vor fi distribuite ca dividende, iar statul va “trage” 37 de milioane, aferențí unei participațíi de 58%.
Oil Terminal a înregistrat un beneficiu net de doar 5 milioane de lei, dividendele pe care statul urmează să le încaseze de la această companie fiind de 2,85 milioane de lei.
În total, de la companiile din energie, statul ar urma să colecteze 2,49 de miliarde de lei ca dividend, luând, împreună cu acționarii minoritari, aproape toate profiturile realizate de firme. În plus, va încasa dividende și de la alte companii deținute, care sunt profitabile, cum ar fi cele din industria de apărare, dar și de la companii unde este acționar minoritar, cum ar fi Petrom, Rompetrol Rafinare sau distribuțiile de energie și gaze. Astfel, veniturile totale din dividend se vor ridica , probabil, la peste 3 miliarde de lei, cu mult peste rezultatul de anul trecut, de 2,4 miliarde de lei.
Anul investițiilor, printr-o rată maximală de distribuire a profiturilor
Statul a decis să ia toate profiturile companiilor din subordine pentru al doilea an, deși tot statul, prin reprezentanții săi, a anunțat că 2018 este anul investițiilor. ”Toate priorităţile mele sunt legate de investiţii. Toţi bănuţii se duc în investiţii. Noi suntem datori cu o strategie energetică a României. Hai sa ne apucăm de treabă”, a spus noul ministru al Energiei, Anton Anton, în prima conferință de presă de după preluarea mandatului. Într-adevăr, energia din România este angrenată în mari proiecte de investiții, cum ar fi construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, o noua centrală pe gaze la Iernut, gazoductul BRUA ori finalizarea inelului median de 400 kV a Transelectrica. Bineînțeles, toate acestea necesită mulți bani, practic toți banii de care firma dispune. Or, acum companiile sunt “spoliate” prin politica de dividende a statului
„Daca as fi constatat ca firmele la care avem participatii au facut investitii din banii pe care i-au castigat, atunci as fi fost deranjat de faptul ca profitul dispare. Dar, dupa ce am vazut ca firmele au acumulat banii in vistierie, mandrindu-se cu faptul ca au niste rezerve, faptul ca aceste rezerve trec, si subliniez chestia asta, nu intra in buzunarul investitorului ca dividende, intra in bugetul national si se reintorc din bugetul national pentru investitii, eu cred ca e vorba de circulatia banilor mai repede si poate ca acest lucru va eficientiza investitiile, va creste numarul de investitii”, a spus Anton, la două săptămâni de la declarația legată de 2018 – anul investițiilor.