Companiile pot opta să plătească în tranşe până la sfârşitul lui 2026, prima plată fiind echivalentul a 20% din suma totală, se arată în proiect.
Suma va fi plătită pentru ca Executivul de la Berlin să-şi asume riscurile şi datoriile legate de stocarea deşeurile nucleare
Legislaţia privind stocarea deşeurile nucleare ar urma să fie adoptată la reuniunea cabinetului german din 19 octombrie, în urma finalizării discuţiilor dintre autorităţi şi companiile de utilităţi.
Cancelarul Angela Merkel a anunţat că statul german va renunţa în totalitate la energia nucleară până în 2022, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia). Germania a introdus, în 2011, taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma să rămână în vigoare cel puţin până în 2016. Această taxă a afectat semnificativ câştigurile companiilor germane de utilităţi.
Cei patru operatori ai centralelor nucleare din Germania – E.ON (prezent şi pe piaţa din România), RWE, EnBW şi Vattenfall – au făcut provizioane de aproximativ 36 miliarde de euro pentru dezafectarea centralelor şi evacuarea deşeurilor nucleare.
Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, şi-a început activitatea la data de 1 ianuarie, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi
AGERPRES